La demagògia més servil

És sabut que el govern de Rajoy va aprovar fa un parell de mesos una reducció de regidors arreu de l’estat espanyol que fregaria el 30%. Una mesura del tot populista en temps de crisi, car el clam dels ciutadans venia demanant mesures d’aquest tipus. En qualsevol cas, dos apunts importants. Primer: eixe percentatge de regidors eliminats són aquells sense dedicació exclusiva i que a penes hi cobren algun cèntim per assistència a comissions o plenaris. Segon: la mesura no s’hi podrà traslladar a la pràctica com a mínim fins al 2015, encara que mentrestant ha assaciat una de les demandes dels qui, immersos en la crisi, veuen els polítics com a paràsits socials.

Setmanes després d’aquesta decisió, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra,  ha decidit erigir-se en el més llest de la classe autonòmica, proposant una significativa retallada en el nombre de diputats a Les Corts: dels 99 actuals vol que passem a tenir 79. Caldria preguntar-se, però, si algú s’ha parat a pensar quin és el cost real d’aquesta reducció de parlamentaris tan demagògica. El pressupost de la Generalitat fou en el 2011, i en plena crisi, de 17.000 milions d’euros; i a l’exercici de 2012 ha estat reduït a 14.000 milions de la mateixa moneda. ¿Saben vostés quin és el cost d’aqueixos 20 diputats que ara resulten prescindibles? Doncs cal suposar que a penes fregaria els 2 milions d’euros. Per tal de tenir una mica de perspectiva: el pressupost mitjà per a la construcció d’un col·legi públic està al voltant de 3,5 milions; el d’un centre geriàtric -malgrat la mà de Cotino– al voltant de 9 milions; la prevenció anual d’incendis costa 95 milions d’euros. Í així es podria continuar amb les més diverses partides.

L’ex-conseller i professor valencià Andrés Garcia Reche afirmava recentment que l’autèntica democràcia residia molt més en el respecte de les minories, que en el govern de les majories. El País Valencià pateix un dèficit democràtic greu des de l’instant en que PSPV i PP (abans la UCD) pactaren la perversa barrera del 5% dl’accés a Les Corts per a la totalitat de la comunitat autònoma, un cas únic a l’estat espanyol, juntament amb el de Múrcia. Altres gaudeixen d’entre un  3% i un 5% per circunscripció. No cal ser massa despert per adonar-se de que els acords del  pacte entre les forces majoritàries han estat l’entrebanc principal per a que qualsevol partit aliè al seu establishment pogués participar de la política valenciana i quedara limitat a tenir una presència municipal un tant dispersa.

Eixa ha estat la voluntat històrica dels partits espanyols i eixa és la raó per la que un home posat a dit des de Gènova, submís, dòcil i impotent per a liderar un partit corroït per la corrupció i el desgovern, que es desfà entre baralles internes i que observa com noves maneres d’entendre la política guanyen cada dia més adeptes tracta de reduir la democràcia. No obstant, caldrà que una majoria qualificada voti a favor d’una reforma de l’Estatut d’Autonomía i el PSPV, que finalment es va abstindre a la votació inicial, tindrà moltíssim a dir en en cas de dur-se a termini l’esmentada reforma. Resulta evident que no vivim una democràcia plena i que, els hi agrade o no, la llei electoral ha de ser millorada, per a lo que l’anomenat referèndum Baldoví n’es una bona mostra.

Cada dia són més els valencians que farts del sempitern bipartidisme se n’adonen que hi ha alternatives, persones, i opcions engrescadores i modernes  que lluiten per una millora de les regles del joc democràtic, més concretament, treballen per un horitzó més just per a tots.  Tanmateix, i com va escriure Salvador Cardús fa uns dies, comencen a ser conscients de que, si Catalunya finalment assoleix la independència, tenen el risc de quedar encara més sols i abandonats en una Espanya que els hi ha estat encara econòmicament més depredadora i culturalment més inclement del que ho ha estat amb el Principat. Els pressupostos generals de l’Estat per al 2015 en són una bona mostra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *