Josep Pastells

Inventari de sensacions

Wolfram Alpha: respostes ràpides, directes… i precises?

Publicat el 5 de maig de 2009 per giusepe

Els experts asseguren que es tracta de la nova revolució al ciberespai, que transformarà la recerca d’informació a internet. També diuen que tindrà un impacte equiparable o superior al de Google, perquè en lloc de remetre’ns a enllaços respondrà directament les preguntes dels usuaris. No disposa pas d’un gran llistat de respostes, però és capaç de calcular-les a partir d’una sèrie de bases de dades i d’algoritmes. Parlo de Wolfram Alpha, el nou invent del prestigiós científic britànic Stephen Wolfram, conegut per ser l’autor del programa de càlcul Mathematica, una eina de referència en el camp de la programació. Aquest motor de recerca començarà a funcionar aquest mateix mes a la direcció www.wolframaplha.com.

Wolfram, que la setmana passada va presentar el seu projecte a la Universitat de Harvard, ha explicat que la gran innovació d’aquest programa és la capacitat de respondre preguntes concretes d’immediat. Un cop formulada la qüestió, l’eina calcula diferents respostes elegint de forma selectiva la informació de la xarxa i acaba donant una resposta precisa. Permet, per exemple, calcular l’altura exacta de l’Everest o comparar-la amb la longitud del pont del Golden Gate. També és capaç de donar-nos el PIB de qualsevol país, resoldre complexes equacions matemàtiques i esbrinar altres qüestions científiques.

Gran cervell electrònic

Funciona igual que si estiguéssim interactuant amb un expert. “El cercador pot entendre de què li estem parlant, realitza el càlcul i ens dóna la resposta precisa”, afirma Wolfram. En aquest sentit, Nova Spivack, creador de l’eina Twine d’internet, considera que “connectar amb Wolfram Alpha és com endollar-nos a un gran cervell electrònic”.

Respostes precises?

La comunicació de les persones amb els ordinadors a través d’un llenguatge natural i la possibilitat que un cercador sigui capaç de respondre preguntes dels usuaris com ho faria una persona ha estat el Sant Grial d’internet durant els darrers anys. Wolfram està convençut d’haver aconseguit aquest objectiu, però m’inquieta que s’emfasitzi tant que les respostes seran precises.

Dubtes i interpretacions

Vull dir que en certs camps és evident que una determinada pregunta només pot tenir una resposta correcta, però potser hi ha àmbits on com a mínim poden sorgir dubtes i tot dependrà de les interpretacions. No discutiré pas qui és l’home més vell o el més alt del món, quina és la ciutat més gran o quants al·ligàtors queden al planeta, però sí que em resultarà estrany que un cercador em digui, sense cap marge de dubte, quina és la millor novel·la de la història, la dona més maca o el paisatge més bonic.

Preguntes rebuscades

De tota manera, serà interessant posar a prova el Wolfram Alpha i fer-li preguntes una mica rebuscades. Podríem començar amb qüestions força senzilles (quantes dones negres han presidit el seu país?, quants mundials de futbol ha guanyat Espanya?, quantes novel·les ha publicat Antonio Gala?) i anar pujant d’intensitat fins que la màquina acabi admetent la seva derrota o ens doni respostes inversemblants: quin dia i a quina hora va acabar d’escriure Faulkner Absalon, Absalon!?, per què va desaparèixer l’Akasvayu?, quan assolirà Catalunya la independència?, per què la meva sogra té el costum de dir-me mil vegades per dinar que mengi més carn?

Sense límits

Sí, ja sé que fins i tot una eina com aquesta pot tenir problemes per anticipar el futur o aclarir qüestions irracionals, que té límits. O potser no els té? Wolfram destaca que només ens trobem al principi del projecte i l’objectiu final no és cap altre que poder respondre de forma ràpida, directa i precisa qualsevol qüestió que formulin els usuaris. Qui sap si algun dia podrem saber amb un simple clic per què Aznar no s’afaita el bigoti, per quina raó els borbons no paren de tenir fills o quines són les causes primeres de la maldat dels humans. Jo, sincerament, preferiria que ens deixessin l’opció d’especular, de pensar.


  1. Ja només falta que ens diguin quines són les respostes definitives a qualsevol pregunta. Per què ens ho han de donar tot mastegat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.