Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

17 de juny de 2010
0 comentaris

El referèndum de Catalunya i l?economia del Ripollès

Avui publiquen al setmanari El Ripollès aquest article d’opinió sobre l’admissió a tràmit de la IP sobre el referèndum nacional. N’he anat fent varis de temàtica política com la llei de cinemal’atur a la comarca i l’11 de setembre i sempre amb visió comarcal com a president comarcal d’Esquerra Ripollès.

 

El dimarts de la setmana passada va ser un dia important per entendre el què significa el dret a decidir. La mesa del parlament va aprovar admetre a tràmit la Iniciativa Popular (IP), promoguda per la coordinadora nacional, per consultar al poble de Catalunya sobre el seu futur i vinculació a l’estat espanyol, o sigui, saber si la gent vol la independència. Admetre a tràmit aquesta IP ha estat gràcies als 4 vots favorables a la mesa, d’Esquerra (Ernest Benach, 1 vot), CiU (2 vots) i ICV (1 vot) sobre un total de 7. Aquesta consulta es pot fer, utilitzant una llei que Esquerra Republicana de Catalunya va impulsar, aprovada pel govern i parlament, la llei de consultes via referèndum. ////segueix ////

El procés que segueix és, de forma esquemàtica, el següent: Primer, la comissió promotora ha demanat a la junta electoral els documents per la recollida de signatures, així com la confirmació del mínim de signatures que s’han de recollir per fer el referèndum, la llei marca que és el 3% de la població (es calcula que unes 220.000 ciutadans que ho demanin via signatura).  Segon, un cop la junta electoral facilita els impresos per recollir les signatures, es tenen sis mesos justos per recollir aquestes signatures, amb l’esquema típic de nom, número de DNI i signatura autenticada.  Tercer, un cop aconseguides les signatures (si no s’arriba, la IP no pot seguir el tràmit) el ple del parlament ha d’aprovar fer la consulta. Un cop aprovat pel ple del Parlament, l’estat pot dir que no es faci la consulta, però el conflicte i la decisió recaurà en el govern de Catalunya de si acatar o no la voluntat del poble, i fer el referèndum nacional. El no d’Espanya només pot ser motivat per raons estrictament polítiques, i el govern i parlament de Catalunya haurà de decidir si s’escolta la sobirania espanyola o la catalana.

 

La previsió és que els impresos per poder començar a recollir signatures es tinguin a finals de juliol, o a molt estirar al setembre. Això implica que a l’inici de la propera legislatura el ple de parlament haurà de votar si accepta o no fer el referèndum. Per tant, un nou argument perquè Esquerra sigui forta i decisiva en el proper cicle, ja que el ple és qui decidirà aprovar-ho o no. El nombre de signatures que es demana és elevat i això reclama un treball en equip i en xarxa important, on el nostre partit no hem de ser els únics a recollir signatures, però sí que som una garantia de fer-ho, per la nostra implantació territorial i per la voluntat de la direcció nacional del partit de recolzar-ho. De fet, el president d’Esquerra i candidat Joan Puigcercós ha demanat per carta a tota la militància que s’impliqui en aquest transcendent i rellevant moment.

 

És evident que els arguments per tenir un estat propi són encara més evidents en moments de crisi. Les raons són les pensions, és el donar recolzament a l’economia productiva i empreses del Ripollès, és tenir i gestionar els recursos  que generem, són els 1700 aturats que té la comarca del Ripollès, són… tants els arguments, que fins i tot, no compta que el referèndum és la millor resposta a la possible sentència del Tribunal Constitucional respecte l’estatut. Per tant, si quan arribi el moment voleu signar per fer el referèndum o ser voluntaris per recollir signatures, qualsevol persona d’Esquerra Republicana de Catalunya al Ripollès tindrà els impresos per signar a favor del dret a decidir de Catalunya, a favor de la gent del Ripollès.

 

 

PS: La pregunta del referèndum és: “Esteu d’acord que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per a fer efectiva la voluntat popular, per tal que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea?”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!