El bloc d'Ernest Benach

La força de la unitat. L'esperit de la renovació.

11 de setembre de 2009
Sense categoria
3 comentaris

Macià, el president de l?ànima als llavis

“Si venia la més petita retallada de l’Estatut de Catalunya l’havíem de defensar com fos, perquè a la que deixéssim tocar un fil de roba de la llibertat de Catalunya, de mica en mica l’aniríem perdent tota i foren inútils tots els esforços de tantes generacions com han hagut de fer per arribar a l’Estatut que tenim avui i a aquest Parlament i a aquest Govern de Catalunya.” Poc després d’aprovar l’Estatut d’Autonomia de 1932, Ventura Gassol explica que Francesc Macià li va dir aquestes frases. Per tant, no són paraules d’avui tot i que ho puguin semblar. Com ens passa a molts, el president Macià expressava la seva voluntat de defensa d’un Estatut d’Autonomia que, malgrat l’acceptava, el trobava insuficient per a Catalunya però que tot i això calia defensar davant l’Estat.

Macià és llibertat i justícia social. És l’anhel i la lluita per la llibertat política que defineixen la nació catalana des de fa tres segles i que encara marquen qualsevol repte que vol encarar Catalunya, amb un autogovern limitat i obligat a malbaratar temps i recursos en conflictes permanents amb els poders centrals de l’Estat.

Avui, 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya us proposo recuperar aquell esperit que va marcar la vida i la tasca política de Macià: l’afany de posar fi a qualsevol imposició i injustícia que pateixi el nostre poble i el compromís de creure amb Catalunya. El Parlament li va retre ahir homenatge ja que aquest 21 d’octubre farà 150 anys del seu naixement. Recordem-lo i siguem fidels al seu llegat: honestedat, visió acurada de la realitat, il·lusió, integritat, coherència, intel·ligència política, fermesa. Deia Gassol: “Va ser un d’aquells homes que sempre parlen amb sinceritat, que no volen ocultar res, que tenen l’ànima als llavis”.

Bona diada a tothom!

  1. Estic veient l’últim concert que va oferir el Lluis Llach i la cámara t’ha mostrat un moment, entre el públic. M’acabo d’enrecordar que el dimecres em vaig creuar amb tú, a la Ronda Sant Pere, portaves un móbil a l’orella, i avui ha sigut un bon dia per descobrir el teu blog.

  2. 150 anys del seu naixement i 76 anys de la seva mort. Amb Macià vam recuperar la Generalitat dos segles després de la seva abolició. També va ser aquell Estatut del 32 motiu d’una forta controvèrsia política. Que poc ha canviat Espanya, 77 anys després sentim els mateixos udols que va haver d’escoltar l’avi Macià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!