El bloc d'Ernest Benach

La força de la unitat. L'esperit de la renovació.

14 de novembre de 2008
Sense categoria
3 comentaris

El canvi climàtic i la gestió de l?aigua

Aquest divendres, a Zwölle, Holanda, he pogut participar en un seminari sobre el canvi climàtic i l’aigua organitzat pel Fòrum de les Assemblees Regionals Europees, que agrupa els membres de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals Europees i els parlaments regionals europeus sense competències legislatives. També hi han assistit representants de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, del Parlament Europeu, de la Comissió Europea i del Comitè de les Regions. Una trobada, doncs, de nivell i amb un debat francament interessant i de futur.

L’organització em va demanar que presidís la primera taula de debat amb el títol “Les assemblees parlamentàries i el canvi climàtic i l’adaptació com a qüestions polítiques clau”. En aquest sentit posar l’exemple del Parlament de Catalunya com a fòrum de debat, de discussió i de legislació mediambiental ha estat fàcil. Catalunya té grans reptes en l’àmbit de la sostenibilitat, i molt particularment en temes d’aigua i energia.

Ahir mateix es va fer al Parlament el debat de totalitat del projecte de llei d’avaluació ambiental que té l’objectiu de millorar l’aplicació de la normativa europea i estatal per tal d’adequar-la a l’entorn organitzatiu, polític i ambiental de Catalunya.

Les referències a la lluita contra el canvi climàtic com un problema global i amb una arrel comuna, però amb conseqüències diverses arreu del planeta, han estat constants al llarg de la jornada. És per això que he insistit que calia actuar units contra aquesta amenaça, perquè aquest no és un aspecte que suma zero: el perjudici d’uns no es tradueix en el benefici dels altres. Cal, doncs, apostar per una perspectiva i per mesures globals per a resoldre-ho, però tenint en compte les múltiples perspectives locals i regionals, entenent “regional” en un sentit molt ampli, ja que, en cas contrari, les iniciatives que es puguin prendre generaran desajustos interns i no seran mesures eficients quan s’apliquin. En aquesta línia em permeto recordar que el que globalment pot ser un problema menor, regionalment pot ser urgent i imprescindible. En conseqüència, cal potenciar el diàleg, que és el que hem fet avui, i es necessita la implicació de totes les assemblees legislatives per afrontar el desafiament del canvi climàtic. Nosaltres també hi podem treballar, i no ens podem quedar amb les mans plegades.

La sessió ha acabat amb l’aprovació d’una declaració de conclusions i recomanacions que ens obligarà a passar de la teoria a la pràctica. En el fons, la gràcia de la política és saber passar de la teoria a la pràctica.

  1. A veure si d’una vegada vosaltres, els politics en general, us preneu seriosament el problema del canvi climàtic.
    I teniu en compte que una política seriosa no pot ser compatible amb ampliacions de aeroports, plantas desalinitzadores que fan servir llum “no sostenible”, etc etc..

  2. Estic molt d’acord amb la última frase: cal passar de la teoria a la pràctica. En matèria de medi ambient passa molt, hi ha infinitat de lleis, però la seva aplicació i compliment és més que discutible. Des d’aqui m’agradaria incentivar a l’elaboració de lleis ambientals que siguin realistes i que sobretot, estiguin realitzades per ser complides i no per plasmar, en un paper, un llistat de bones intencions.

  3. Ja es veu que els politics d’aqui esteu MOLT preocupats pel canvi climátic. Per aixó vosté mateix es passeja cada día amb un automóvil de prop de 300CV. Perque no dóna exemple?  No prediqui lo que no creu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!