Josep Pastells

Inventari de sensacions

Saramago, Meirelles i la ceguesa mental

Publicat el 5 de març de 2009 per giusepe

Avui va de cine, però també podria anar de lletres o, millor encara, de pensar seriosament. En aquest últim cas, José Saramago sempre és una garantia. Té un tret distintiu, Saramago: diu el que pensa. Pocs mesos després d’haver sobreviscut a una trobada amb la mort, l’autor d’Assaig sobre la ceguesa va assistir ahir a la presentació a Madrid de la versió cinematogràfica de la novel·la, dirigida per Fernando Meirelles (Ciutat de Déu, El jardiner infidel). A la majoria del món, el film es titularà Blindness (Ceguesa), però a Espanya han optat per un A ciegas que a Saramago no li ha fet cap gràcia. I li va fer saber en plena roda de premsa a Meirelles, que potser no en té cap culpa però al capdavall és el director: “Fer les coses a cegues és fer-les sense pensar ni raonar, i això no és el que succeeix a la meva història, on els personatges es queden realment cecs. La pitjor ceguesa és la mental”, va etzibar-li l’escriptor portuguès.

No va ser l’únic retret. Saramago troba a faltar a la pel·lícula, que s’estrenarà el divendres 13, una cita que potser explica tot el llibre: “Hi ha una cosa dins nostre que no té nom. Aquesta cosa és el que som”, diu la noia de les ulleres de sol. Meirelles explica que en el guió de Don Mckellar a partir de la novel·la ja no hi sortia la cita i que, després d’estudiar la possibilitat d’incloure-la, la gent de la productora el va convèncer que no ho fes, perquè imposaria coses a l’espectador. “I per què no hauríem d’imposar coses a l’espectador?”, pregunta Saramago. “Vaig pensar que era massa literari”, respon Meirelles. “I ser literari és un defecte? Per què no es pot ser literari?”, insisteix Saramago. “Jo, ehhh… La vida és molt difícil”, conclou Meirelles.

Més llibres

Sí, la vida és molt difícil, i convèncer Saramago també. Però sembla que, a pesar de tot, la pel·lícula li ha agradat força i fins i tot li ve de gust que s’adaptin més llibres seus al cinema. L’home duplicat podria ser el pròxim. De moment, serà interessant comprovar què ha aconseguit Meirelles amb els seus jocs amb la llum, la foscor i les imatges nítides i borroses, tan poc fiables com la visió d’un cec o les paraules d’un polític.

No anem bé

Mentrestant, sempre podem escoltar Saramago. Opina que la falta de visió és una manca de consciència respecte els problemes del món. Posa com exemple l’actual crisi econòmica: “L’optimisme va fer que es concedissin crèdits fins a la bogeria”. Segons ell, l’ésser humà és “absurdament ingenu. No hi ha cap raó, ni actual ni històrica, perquè siguem optimistes. Bé, sí, potser que és més còmode. A més, els únics que poden tenir interès a canviar el món són els pessimistes, els que veuen que les coses no van bé”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.