ROCKVIU

Fotos i cròniques del món del rock, per Xavier Mercadé (Totes les imatges són © Xavier Mercadé / rockviu@yahoo.es)

Legalegalització

Ska-P, Pavelló Olímpic de Badalona, 23 d’octubre de 2009

Fa uns dies, en un dinar de diumenge amb altres famílies, un pare més o menys de la meva edat em comentava “el meu nen està enganxat escoltant a un rapper que es diu Porta” i afegia “i te unes lletres molt fortes que em deixen mol al·lucinat”. Un company de la taula, també hipotecat i amb fills, posava fil a l’agulla “això és com quan nosaltres érem joves i escoltàvem a aquells… com es deien?… ah, si! La Polla Records”.

Ahir em va tornar aquesta conversa al cap mentre veia als Ska-P ressuscitats després de només tres anys de silenci. Potser ja m’estic fent vell (antic, diuen alguns), potser ja començo a tenir una edat en que estar escoltant proclames contra l’estat, els EEUU, els cures i els militars també em rellisca molt… però reconec que alguna cosa m’ha quedat de la rebel·lia que va suposar escoltar a Eskorbuto, Cicatriz, L’Odi Social, RIP, La Polla Records o Tijuana in Blue fa una vintena d’anys. I poc o molt ho intento transmetre als meus fills, aplicar-ho en la meva forma de vida (reconec que cada cop més burgesa) i fins i tot de tan en quan m’acosto a concerts d’Ska-P.

Però veig que a la majoria de gent que va anar a l’Euskal Rock (Palau d’Esports, 29 de novembre de 1985) o al Nicaragua Rock (Palau d’Esports, 10 de maig de 1986) tot el que sortia pels altaveus amb els anys ha desaparegut completament i ara poden estar treballant d’economistes, dentistes, mecànics o botiguers sense ni recordar que en el seu moment van cridar (com feia tothom) “mucha policía, poca diversión”, “los enanitos buenos al patrón han de matar” o “¡¡Escupe al alcalde!! ¡¡Escupe al ministro!! ¡¡Escupe a la estupa que va en su ritmo!!”.

I en la distància pertinent veig que Ska-P ja formen part de la societat que tant critiquen a les seves cançons. Suposen ja un pas intermedi de rebel·lia tolerada, de passar l’etapa de botellón amb una certa dosi crítica amb crits de “legalegalización” o “escúpele al sistema y nunca dejes de molestar” que convenientment oblidaran quan arribin al mercat laboral. Ska-P porten prop de quinze anys en actiu i ahir no hi havia gent de 35 anys, el seu primer públic havia desaparegut, tot era quitxalla entre 15 i 20 anys vivint la seva experiència adolescent. Ah! i entrada gratix pels aturats.

Però es clar, potser avui estic una mica desencantat… tot és matizable…

Publicat dins de Concerts | Deixa un comentari

  1. M’identifico totalment amb tu, jo també vaig viure aquells anys de: concerts vasco-punks, o de l’odi social , baralles punk-skin (tipus un concert dels Toy Dolls a l’antic Zeleste), ensenyaces musicals amb RADIO PICA, tardes amb petes i lectures fructíferes amb les aventures del Buitre Buitraker o el RUTA 66, o nits interminables al Cacao o a l’Andy cAp, o en algun antro hippy-punk(amb rates incloses) al raval etc.

    Aquest estiu vaig anar a veure un grup protopunk rotllo “mucha policia y poca diversion”, no gaire joves i bastant dolents, però visc en un poble petit i un acontexeiment con aquest s’ho mereix. La veritat es q vaig pensar que allò q tocaven era d’allò més anacrònic, però encara que em van transmetre unes sensacions que havia viscut, i que vaig pensar q era necessari conservar, encara q fos una miqueta,  en el fons segueixo opinant el mateix, però amb els anys ens domestiquem, i ens fa més mandra tot, la feina ens matxaca, ens robotitza, ens anul.la, ens integrem en la societat (jo faig tot el possible per no fer-ho, però de vegades es inevitable (sobretot quan has d’anar a les reunions d’escola, o has de parlar amb altres mares, o tens una reunió de feina….
    al meu fill li ensenyo aquells grups punk, hardo core— li poso videos i li explico el que intenten transmetre, amb objectivitat però amb respecte, i s’ho passa d’allò més bé, suposo com nosaltres en aq concerts, (tot i q moltes vegades acabaven malament…..bé, era part de l’espectacle….
    Ah, ara més q mai !NO HI HA FUTUR! NO FUTURE!

  2. Hauries d’haver anat a John Doe & The Sadies, que van estar genials. Fins i tot hi era en Viggo Mortensen! Jo esperava trobar una prova visual aquí per demostrar-ho als col.legues (no em vaig atrevir a fer-li una foto amb el mòvil).

    Ei, és conya, ja sé que no tens el do de la ubiqüitat. Endevant amb el bloc!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.