Quan primàries ve de “primo”

Molts hem quedat perplexos amb l’enganyifa de les primàries del PSC a Barcelona. El que havia de ser una mostra d’obertura, una lliçó de transparència, un exemple de regeneració política ha acabat esdevenint justament el contrari: una mostra de tot el que no ha de ser la política. L’aflorament del clientelisme desencarnat, l’ús polític del feble, del nouvingut, el domini de l’aparell que controla l’elecció i les idees fins al punt de l’asfíxia. Però a més ha representat un frau per aquells que pensem que cal una autèntica regeneració democràtica que passa justament per acabar amb aquestes formes de funcionar.

La imatge, repetida i difosa de pakistanesos anant a votar massivament a les primàries del PSC, és una imatge lamentable. No perquè siguin Pakistanesos, com alguns ens han acusat als que hem denunciat els fets, sinó perquè és la utilització del feble amb finalitats partidistes i amb motivacions que desconeixem.

Però més greu que això és l’engany a què han representat aquestes primàries que es venien com un joc entre iguals, com un espai de confrontació d’idees, com un espai d’obertura a la ciutadania. Les cues de pakistanesos no han fet més que fer caure la tramoia de cartró pedra que ens tenien muntada, però l’obra de teatre hi era i estava pensada perquè ens empasséssim els pastorets de dalt a baix.

Sap greu pel PSC, que era i és un partit molt important a Catalunya, però a més sap greu per la política en general perquè perverteix i deslegitima aquells que defensem que cal començar a fer les coses diferents.

Perquè hi hagi regeneració democràtica, primer ha d’haver-hi democràcia i els valors que representa. Això és previ. És previ entendre que guanya qui té la força del convenciment i no de l’aparell, que els que voten són ciutadans lliures i informats, que hi ha una divisió de poders, que existeix la llibertat d’expressió i de pensament… Potser el problema per a la regeneració democràtica és que primer hem d’assentar millor els valors democràtics abans de voler regenerar-los.

NOTA: Aquest article forma part d ela meva col·laboració mensual amb el diari digital NacióGranollers 

 1. Sr. Roc Fernández, unes quantes preguntes (amb tot el respecte):

  Vostè sab si tots els paquistanessos no sabien el què votaven?

  Per voste, els paquistanessos són ciutadans menys lliures i menys informats que els demés?

  Sab que es va fer campanya electoral amb el seu idioma (l’urdu)?

  Podria dir-me si tots els votants saben a qui voten?

  Podria assegura-me que no hi han persones ancianes que voten allò que algú altre els diu que han de votar?

  Sab que en aquelles eleccions hi van haver-hi campanyes externes al PSC perqué la gent votès a uns determinada persona? Ho veu correcte, aquestes campanyes “des de fora”?

  Aleshores: perquè tanta rancunia perque els paquistanesos de Ciutat Vella o els sudamericans de 9Barris votin?

  Espero les seves respostes,

  Atentament

 2. els socialistes també van fer primàries i hi van participar 70.000 persones. El cas del PSC és d’un ridícul vergonyós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.