L?endeutament de l?Ajuntament, la teva segona hipoteca

Ja fa mesos que desde CiU venim advertint del deteriorament que, amb una sola legislatura, han patit les arques municipals. Un deteriorament provocat per un increment desmesurats dels costos fixes de l’Ajuntament (per exemple l’increment de personal), la mala gestió i la manca d’una política de contenció de la despesa.

El passat 13 de març es va informar al Ple de l’Ajuntament sobre la liquidació del pressupost de 2009 amb uns resultats negatius de -740.690,75 €. Vista aquesta liquidació i tal i com ja havíem advertit des de CiU va caldre l’aprovació d’un de sanejament que es va presentar el mes de juliol i s’ha de dur a terme en tres anys: aquest pla preveu la concertació d’un crèdit de 675.000 € per tal de cobrir el dèficit i compensar el romanent negatiu de tresoreria. Aquest nou crèdit s’afegeix a la partida de préstec i interessos financers que s’incrementa fins als 1.079.013’94 € d’un pressupost municipal de 6.005.570 €. És a dir, en un a legislatura el govern municipal socialista ens ha avocat a un deute que és una sisena part del pressupost total del municipi.

El més dramàtic és que d’ençà finals de 2008, en que es va veure amb claretat que l’Ajuntament havia iniciat una via d’endeutament rera endeutament, tots ells acompanyats de l’informe negatiu de la secretaria i interventora, no hi hagut cap canvi en la política de despesa de l’Ajuntament. De fet el problema és endèmic atès que no respon a inversions compromesos sinó a l’increment de la despesa corrent. De fet al poble en el que va de legislatura no s’ha fet a banda amb fons municipal, cap obra d’embergadura a excepció de l’Escola Bressol, atès que les obres de l’Escorxador i de Centre Social eren finançades pels plans fons per al desenvolupament local. Es dona el cas de l’obra del centre cívic on teòricament s’hi ha invertit 600.000 € i només per arranjar la sala d’actes i pintar l’edifici i asfaltar el accessos. No s’enen com en un projecte com aquest en que el cost més elevat era el sistema d’acondiciomanent i les butaques de la sala, que no s’han fet, tingui una despesa tant elevada pel que s’hi ha fet.

Tampoc ha estat possible fer entendre al govern municipal que davant d’aquesta situació cal un pla consensuat amb tots els grups municipals i que no es pot seguir tirant endavant amb informes negatius de la interventora. Però l’Alcalde fa oïdes sordes com si no passés res, posa com excusa la situació de crisi. Arreu hi ha crisi, però no a tots els pobles s’estant duent l’Ajuntament a la banca rota!.

NOTA: Aquest article publicat avui a l’ARAVallès forma part de la meva col·laboració mensual amb l’AraVallès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.