La Catalunya dual

Aquesta setmana la crisi grega ha posat de manifest la situació de colapse en que pot arribar una economia i les conseqüències que té. Les mesures que s’han de prendre a Grècia per sortir de la crisi tenen costos socials importants: congelació de salaris, supressió de la paga doble, pujada d’impostos…

Aquí ens ho hem de mirar bé el que està passant a Grècia i aprendre bé la lliçó, perquè darrera de Grècia, vindria per aquest ordre, Portugal i Espanya (curiosament tots tres països governs socialistes). Malgrat el que està passant et trobes algunes administracions, com per exemple l’Ajuntament de Sant Feliu, que segueixen estirant més el braç que la màniga. Alguns gestors públics es creuen que tenen al soterrani la màquina de fer bitllets. Quan parles amb ells sobre la irresponsabilitat que representa seguir creixent el dèficit municipal i amb un romanent de tresoreria negatiu de 750.000 € sobre un pressupost anual de 6 milions d’euros, et diuen que ja se sap, la crisi. Però finalment, algú haurà d’acabar pagant la festa!, Com?. Doncs com els grecs, pujant impostos i reduint serveis.

En definitiva ara toca ser molt curós amb les inversions que es fan, i amb com es gestionen el serveis públics. No només perquè s’han reduit els ingressos, sinó també perquè s’han incrementat les despeses socials per fer front a la crisi.

Unes despeses socials necessàries per no anar cap a la Catalunya dual que ara ens porten. Una Catalunya dividida entre els que treballen, que aniran fent, i els que no que es distanciaran de la mitja. Actualment tenim 435.000 llars amb una persona desocupada i 90.900 amb dos desocupats o més.

Però també dins dels que treballen també anem cap a una Catalunya dual entre els que treballen al sector privat que hauran de fer més hores, allargar la jubilació… i un sector públic burocratitzat i sobredimensionat que pot viure al marge sovint dels problemes d’aquesta gran majoria. Un exemple el tenim aquesta setmana amb la indecent vaga dels maquinistes de RENFE per reclamar 51 places de parking soterrades que ha afectat a 170.000 persones.

NOTA: Aquest article forma part de la meva col·laboració mensual diari electrònic de la comarca, l’AraVallès.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.