El Tiramilles

A l’Empordà fondejat en una cala a l’estiu hi ha un llaüt de vela llatina de nom Tiramilles. No és un vaixell que cridi l’atenció ni per ràpid, ni perquè sigui modern. El tiramilles té un motoret diesel de sempre de 5CV, gasta poc i quan vas amb ell no vas ràpid, però et permet contemplar el meravellós paisatge de la costa des del mar. Gaudir del trajecte, fixar-te en els detalls, en els pins verds, en els difernts tons de l’aigua. Les lanxes modernes i de plàstic avancen ràpid al Tiramilles, però quan el Tiramilles arriba a una cala, les motores han d’ancorar lluny les roques vigilant no clavar l’eliç. En canvi, el Tiramilles avança segur fins a clavar la quilla a la sorra, la seva estructura i disseny està pensat per l’entorn de la Costa Brava.

Aquesta setmana el president Puigdemont justament ha fet servir l’expressió “tirar milles” per referir-se la suspensió del Tribunal Constitucional del Departament d’Afers Exteriors de la Generalitat. Anirem tirant milles, va dir i he pensat justament el vell llaüt de fusta que va lent però segur, que permet gaudir del trajecte i preveure els entrebancs que sorgeixen en el camí. Que quan se li acaba el gasoil constitucional pot desplegar la vela llatina per arribar a port. Un llaüt que no és modern, ni potent, ni vistós però és pràctic i pot entrar a quasevol cala a atracar si es gira mala mar, i allà esperar que passi la tempesta per tornar a port. No cal pensar en si cal arribar a port en 18 hores on 12 hores, però sabent del cert que a port hi arribaràs potser més tard, però segur que hi arribes.

Si hagués de triar un vaixell per dur el procés a bon port, el Tiramilles segur que seria una bona  opció. No sé si el president va triar l’expressió perquè coneix el tiramilles, però de ben segur que l’estil i l’esperit del Tiramilles són la millor garatia per al procés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.