Al Personal Democracy Fòrum reinventant la governança

La segona jornada del Personal Democracy Forum ha girat a l’entorn de la Governança. Al matí hem començat amb una taula on han intervinguts diversos experts en aquesta matèria:

Tom Steinberg creador de www.fixmystreet.com (arregla el meu carrer ha comentat que al seu país, la Gran Bretanya, el 110% de la població ha utiltzat alguna d’aquestes web de democràcia participativa. Ha posat algun exemple més com www.whatdotheyknow.com o una web que  a partir d’un qüestionari que responen la gent sobre temes les proposa el partit que més s’apropa a la seva forma de pensar.

– Scott Heferman. Que ha ressaltat la necessitat de reinventar el govern. Que els governs actuin com a plataformes per connectar entre sí la gent, com un catalitzador perquè la gent parlin entre ells. I s’ha preguntat com s’autorganitza la gent?. Per Heferman la participació significar deixar actuar, no només opinar. Un enfoc molt allunyat d’alguns governs que parlen molt de participació però no deixen actuar. Heferman és eel creador del portal www.meetup.com.

Ellen Miller de Sunligth Fundation (EUA). Una fundació americana que es dedica a “crear tecnologia per millorar la transparència del govern”. Algunes webs que ha presentat: www.opensecrets.org que posa al descobert “secrets d’estat”,   www.fedspending.org que mostra la distribució de la inversió federal per estats, vaja les famoses “balaces fiscals” d’aquí als EUA les monotoritzen dia a dia!. També ha mostrat el www.opencongress.org una web de seguiment legislatiu que avisa a l’usuari registra’t de la tramitació d’una Llei que el pugui afectar i el posa en contacte amb altre gent amb el mateix interès en esmenar la Llei.

S’ha parlat del “cercle de la transparència”. Que vol dir quan més informació, més necessitat de crear eines per connectar les dades, i això comporta a un major esforç pels partits per ser més transparents. El cerclee es tanca perquè a més transsparència més confiança en el govern i una major implicació del ciutadà. Sentir parlar d’això quan al meu poblee aconseguir el tancament pressupostari nde 2008 implica una feina titàtica fa adonar-me de lo fàcil que és trencar aquest cercle, només cal posar obstacles a la informació.

Més tard ha intervingut Katrin Verclas de mobileactive.com. Ha comnetat que els mòbils actuals i futurs es basaran el convergència de moltes tecnologies i la eina a l’abast de tothom per estar connectats al món de diverses formes (veu, dades, internet…). Un exemple avui ja hi ha 64 milions de persones al món que es connecten a Facebook a través del mòbil dels 300 milions d’usuaris d’aquesta xarxa social.

La nota negativa de la jornada ha estat una improvisada taula de política espanyola on no sé per quin motiu inexplicable ha estat una taula monopolitzada pels dos partits estatals PP-PSOE (i el seus satèl·lits: Yopolitico.org) excloent la resta, alguns amb una trajectòria immensa a internet com Convergència que va ser el primer partit polític de l’estat a la xarxa i el 17è a Europa i és a la xarxa des de l’11 de setembre de 1995. Una cagada organitzativa llargament comentada.

A la tarda s’ha parlat dels valors de la web d’un candidat. Aquí ve un breu resum:

1.- L’autenticitat importa. Un exemple videobloc David Cameron.
2.- La transparència és bàsica. Mostrar-se tal i com s’és.
3.- Els moments importen: cal crear esdeveniments i moments.
4.- Cuida els líders: cal formar i educar els líders a l’ús de les noves eines que usen. Cada nova eina crea un nou llenguatge. 😉  o si no kes axo!. I requereix noves competències.
5.- Testejar que totes les parts del web funcionen. No improvisar.
6.- Permetre i potenciar la comunicació de dalt a baix. Utilitzar el mail per estimular accions. Traslladar la comunicació on-line a la presencial. (Mails personalitzats).

I una norma d’or. Les tecnologies són una eina, no han d’aclaparar el candidat han d’ajudar-lo en la relació amb la gent. Una nota que he trobat molt sensata perquè al nosstre país estem en un moment que si no ho tens tot sembla que quedis invalidat. L’important és l’ús no les les eines.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.