19 de gener de 2008
Sense categoria
0 comentaris

LES QUATRE COLUMNES DE PUIG I CADAFALCH

Les quatre columnes de Puig i Cadafalch van ser inaugurades l’any 1919 a Montjuïc davant on ara hi ha la font lluminosa. Van ser enderrocades pel dictador Primo de Rivera perquè representaven les quatre barres catalanes. La Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals de la que forma part i n’és fundadora l’Associació Josep-Narcís Roca i Ferreras les vol restituir en el lloc més proper on les va pensar l’insigne arquitecte i segon president de la Mancomunitat

però xoca frontalment amb la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, i també amb el primer tinent d’alcalde Sr. Carles Martì, que no les volen reubicar tot respectant la memòria històrica en el lloc més proper a on estaven i en posició frontal a la Plaça d’Espanya sinó que les volen col·locar transversals al costat del pavelló Mies Van der Rohe per tal que des de l’esmentada plaça no se’n vegin quatre sinó una. Conseqüentment, podem afirmar que tenen la mateixa intenció que el dictador.

Les raons per restituir aquest monument són diverses, però només n’esmentarem quatre: 

1. La democràcia ha de recuperar el que una dictadura va enderrocar per ser un símbol de Catalunya

2. -Perquè és un acte d’autoestima i de recuperació de la memòria històrica i de la nostra llibertat nacional

3. -Perquè era un patrimoni artístic de gran valor simbòlic lligat al país i a la cultura mediterrània

4.- Perquè recuperar aquest monument simbolitza la fe en el país i en la recuperació de les seves llibertats

L’any 2005 el Parlament de Catalunya va aprovar una “Proposició no de llei” en la que s’instava el Govern de Catalunya a procurar els mitjans per la restitució i l’any 2006 l’Ajuntament de Barcelona feia una “Declaració institucional” en el mateix sentit també aprovada per unanimitat.

El problema com hem dit és la tossuderia de l’esmentada regidoria de cultura i del primer tinent d’alcalde, que sense donar arguments de cap mena vol consumar una absurditat contrària a la ciutadania; a la societat civil organitzada en associacions de tota mena, fundacions etc., contrària al més elemental sentit comú i a l’estètica, a la memòria històrica i al pensament d’un dels arquitectes més emblemàtics que ha donat el nostre país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!