Carta a Vilaweb: en defensa de la CUP

Publicat el 10 de gener de 2016 per robertmorral
Fotografia de Jordi Borras, a l'acte central de la CUP de les eleccions del 27S
Fotografia de Jordi Borras, a l’acte central de la CUP de les eleccions del 27S

Demà tota la premsa sortirà a treure a l’esfera pública els suposats intrínsecs certs o inventats a mitjes, de la negociació que finalment ha dut a tenir nou govern i nou president de la Generalitat, (esperem que l’últim del règim autonòmic) tal i com ja ha fet Vilaweb i d’altres mitjans avui. Tanmateix, quelcom s’ha trencat, i una espurna mesurada de la lluita política i ideològica que s’acosta de com ha de ser aquesta independència ha sortit a la llum. En aquesta lluita la CUP no ha sortit ben parada i és molt, molt injust les crítiques que ha rebut. És injust com alguns mitjans catalans (públics i privats), les xarxes socials i certes organitzacions independentistes apartidistes, han volcat la culpa del no acord fins a l’últim moment, en la CUP, i han realitzat unes crítiques furibundes i injustes que recorden a les dures crítiques de l’espanyolisme més ranci sobre l’esquerra independentista i anticapitalista: espanyols (com si ser espanyol fos un insult?), membres del CNI, radicals bojos antisistema, … però el més dur, i el més repugnant de tot plegat, han estat els insults i les degradacions personals a les companyes militants portàveus de la CUP, en una dosi de masclisme repugnant que malauradament ens deixa entreveure que no tots els mals venen d’Almansa, i de com entre el moviment independentista hi ha també dosis d’autoritarisme excloent.

Demà tot seran elogis per Artur Mas i per Junts x Si, i a la CUP segurament se la seguirà veient com l’esbojerrada força política que quasi ho tira tot per la borda. Tanmateix, en aquest petit país on sovint tenim memòria de peix, caldria recordar quina força política va provocar la realització de la primera consulta independentista que es va fer en la història de l’Estat Espanyol, quina força principal va empènyer a fer-ne les següents, les més de 500, plantant cara als hereus d’aquell Tribunal de Orden Público franquista, quan alguns ho veien una bogeria, o com i per què va ser possible l’exitosa consulta del 9N, i sobretot recordar com la CUP ha ajudat a eixamplar la base independentista des de baix i a l’esquerra, en aquesta dicotomia que algunes ens neguem a dissociar entre justicia social, alliberament de gènere, i llibertat máxima pel nostre poble.

Per aquells que sapiguen i coneguin una mica d’història i defugin de la histèria col lectiva d’aquests dies, estaria bé que valoressin quina força política es troba al conjunt del país, de forma invariable i sense subterfugis, quina única força política defensa i és present en aquell territori que algunes ens entestem a anomenar en la màxima fusteriana: Països Catalans; i a on es troben la majoria d’aquelles militants valentes que passaren anys de presó per ser independentistes durant els ara, sembla que llunyans, anys 90’s.

A la CUP, se l’ha intentat partir en dos, se l’ha insultat i se l’ha denigrat en unes dosis que mai s’havien vist amb cap altre força política catalana, de forma molt injusta i barroera, i tot, perquè legítimament, de forma horitzontal i assembleària en una dosi de radicalitat democràtica mai vista amb cap altre força política al conjunt del sud d’Europa, s’ha negat a subordinar el procés, a una persona, i a un partit esquitxat per la corrupció, i que fins fa 4 dies no era ni independentista, pactava amb el PP i ha estat els darrers 40 anys en una ambigüitat absoluta en la reclamació del dret a l’autodeterminació d’aquest petit país nostre; brandant un nacionalisme sovint folclòric, de sotana i barretina.

Quan alguns independentistes catalans van mirar cap a Escòcia i van valorar el referèndum perdut en aquelles terres germanes, ni el van saber llegir ni van voler fer valoracions polítiques en clau catalana, però el cert és que a l’única circumscripció on es va guanyar a Escòcia va ser a la de Glasgow, on les companyes de l’esquerra independentista escocesa, dintre de la campanya del RIC- Radical Independence Campaign-, l’equivalent a casa nostra de la campanya “Independència per canviar-ho tot”, van saber associar independència d’Escòcia amb radicalitat democràtica, i sobretot justícia social per un país nou i la seva gent. Demà, o ja avui, alguns vanagloriaran a CDC, i el seu representant, Artur Mas, com el salvador de la pàtria o el redemptor d’un gran pacte, però recordem també que Mas va ser mà dreta de Pujol i Conseller en Cap en els pitjors anys de corrupció d’aquest país, que durant 23 anys vam crear un moviment nacionalista català interclassista presidencialista gairebé messiànic associat al catalanisme polític que ha fet molt de mal a Catalunya per tot el que ha comportat i ha provocat la corrupció de la familia Pujol. No tornem a brandar personatges messiànics, ni discursos hegemònics contra una part de l’independentisme sisplau, i valorem l’esforç titànic que ha fet la CUP per acceptar un pacte de govern in extremis dintre de les seves conviccions polítiques ideològiques legítimes, o si més no, tan legítimes com les d’ERC (que per cert no han ni aparegut en els darrers 3 mesos) o les de CDC.

Salut!

Publicat dins de General i etiquetada amb | Deixa un comentari

  1. Mirant-m’ho des de fora , he vist i veig molt odi i molta rancunia. I també molta pell fina.

    Primer de tot: criticar o relatar a algú el seu comportament no és insultar. Criticar o relatar les formes no és insultar. Anomenar el que es veu (a vegades amb un excés de “mala baba”) no és insultar. L’estètica per alguns no pot semblar important; però s’ha de tenir en compte que pels altres ho pot ser, d’important. Personalment, no trobo correcte per a mi anar al parlament com aquell que va a pendre’s un suc (sóc abstemi, ja em perdonaran) al bar de la cantonada; les formes, vulguem o no, són importants. I això ho sap, i en fa militància i proselitisme, tant qui va amb corbata i trajo com qui va amb samarreta i despentinat (o pentinat de manera despentinada, com allò de “la arruga es bella” que s’utilitzaba pels vestits de lli).
    Dit això, l’odi és dolent. I d’odi, pot ser n’hi ha més pel cantó d’organitzacions cupaires (em refereixo a les nenes d’Arran, que com a exemple de la seva gran ignorància no saben distinguir un lloc de culte protestant d’un de catòlic romà, i que tenen com a norma empastifar locals que no són del seu grat, o comportaments autoritaris i violents vers qui no pensa com elles) que no pas del cantó heterogeni de JxS (que dins d’allà no tots són de CDC). Em direu, i amb raó, que les retallades són font de conflictes, patiments i odis; i us dire que sí, que teniu raó. El lladrocini (que no “austeritat”) que hem patit en aquest pais ha estat molt gran; però també recordar que les retallades van començar amb el segon tripartir anomenat d’esquerres, on havien consellers que ara habiten a l’aixopluc de Podemos i afins. A més, és molt difícil administrar la misèria (sense que això impliqui el que he exposat abans: en aquest pais no han existit polítiques d’austeritat. Molts han volgut -certament, les CUP poc- confondre anomenant “austeritat” al que era i és “lladrocini”).
    Davant l’odi, millor perdonar i demanar perdó. Pot sonar a molt “cristià”, però que hi farem: jo ho sóc.

    Respecte els currículums de cadascú, no hem d’oblidar que el sr. Jordi Pujol i Soley va estar torturat i empressonat en ple franquisme per defensar Catalunya. I que el sr. Mas i dues exconselleres de govern de CiU estan en raons judicials pel fet de desobeir la legislació espanyola. Això de dir que uns són els “únics” purs i garants de la veritat és propi del sectarisme. Sectarisme de tipus religiós però també polític (I no és de rebut dir que els càrrecs electes de les CUP cobren menys que els altres càrrecs electes, quan no és veritat). El fet que alguns als anys 77 del segle passat vam estar detinguts a la Via Laietana durant tres dies i sotmessos a diferents estadis de tortura, i després empressonats, no ens dóna carta blanca per anar donant carnets de bon o mal ciutadà; però sí que ens vam donar compte que les clavegeres de l’Estat poden estar infiltrades on menys un s’espera; és la tactica entrista emprada pels trosquistes i també per la polícia.
    Respecte a l’assemblearisme, veient el que s’ha vist durant i després de l’empat de la reunió de Sabadell, ja està tot dit.

    Estic, però, content per l’acord. En unes noves eleccions, crec que seria del tot impossible millorar els resultats obtinguts per les llistes independentistes (JxS i CUP-CC). Veient d’on arribaven els aplaudiments pel desacord i una més que probable anticipació electoral, semblava que més d’un estigués “programat” per la FAES.

    Atentament, i bona setmana.
    I perdoneu pel llenguatje “patriarcal” utilitzat, però és el que hi ha…

  2. Tot i comprendre l’histerisme catalunyès dels darrers dies, perquè tothom anava de bòlit, no el justifique de cap manera. El teu apunt el trobe molt encertat i necessari.
    Salut i endavant!

  3. Algù tenia que dir-ho !!! Les crítiques i els atacs a la CUP han sigut vergonyosos (tota la Premsa i els mitjans sense excepciò, tots a una vèu, germans vingau…en adoraciò quasi religiosa d’el Mas) i amb un llenguatge masclista a vegades que feia fàstic.
    Però el temps posa a cadascú al seu lloc…i la CUP eixirà enfortida d’aquesta triste baralla,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.