Cupressus sempervirens

Ricard Garcia

A lloc


Ara sembla que sí que hagi arribat la tardor. Durant les hores de sol encara és temperat l’ambient, però les darreres pluges i la fresca de les matinades han oxidat el paisatge definitivament. A les vinyes s’escampen els rovells tardorals i entre el verd de pins i alzines han sorgit, com una exclamació mineral, taques groguenques, vermelles o terroses.

Encara no ha glaçat, però quan es fa de dia i s’aixeca la boirina, el cel ja té la transparència dels hiverns i la muntanya, nítida i imponent, retalla el matí. Les obagues són plenes de molsa i la terra molla desprèn una humitat fresca i agradable que convida a viure, com l’alegria senzilla d’aquesta cotxa que t’observa des de la vora del camí mentre busca llavors.

Ara sí que ha arribat la tardor i els primers freds ja es pressenten, però enguany l’hivern no et fa por. Tot i que el món dels homes sigui ple de desgavells, saps que la terra farà com sempre el seu cicle i quan surts de casa, al matí, deixes que l’aire nou que han dut les darreres pluges t’ompli els pulmons. S’enfila, fresc i net, des del fons dels torrents per polir les llums del migdia i de la tarda, també la celístia; i tu el respires, tranquil i amb complaença, perquè saps que tot allò que compta és a lloc.


  1. Efectivament, a lloc, els cicles de la vida, la natura i les quatre coses de l’amor i l’amistat que ens donen consistència, malgrat els desgavells i decepcions del renouer que ens envolta. M’ha agradat molt la imatge dels rovells tardorals, talment.
  2. Hi ha coses -més ben dit, animals- que no hi eren, o vés a saber on eren. Una salamandra arrecerada dins una pila de llenya humida; un petit aplec de gripaus. Bèsties que havia perdut de vista i d’oïda de fa molt de temps, i que ara tornen. Tornen a ser a lloc. I no és pas poca cosa, això, perquè forma part de tot allò que compta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.