JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

L’ ORGULL ESPANYOL

L’ orgull de ser espanyol és ben legítim.  Expressar sentiments d’ adscripció col·lectiva a una forma de ser, de sentir i manifestar-ho en  una llengua  original i pròpia, que  la diferencía de la resta de  comunitats nacionals  sembla raonable. El patriotisme o el nacionalisme, no és una malaltia  que es  guareixi viatjant, com he sentit dir moltes vegades, ni  és repugnant que es manifesti quan es fa de forma lliure, pacifica i tolerant amb la resta de les nacions respectant els seus igualment  legítims sentiments. Com la majoria de sentiments i conviccions – si exceptuem el racisme  o el feixisme – el patriotisme,  no té res de pervers però pot pervertir-se,  si el convertim en  un mecanisme d’opressió cap a altres realitats socials, idiomàtiques o   nacionals. 

Es segurament aquesta perversió,  una de les raons que explica que a Catalunya siguem molts els que no vibrem, ni  ens emocionem, ni tan sols aplaudim uns colors que històricament no hem considerat com a  nostres i quina referència més directa  es que ha estat històricament utilitzat per emmordassar-nos, reprimir-nos, amb un intent conscient i planificat   de genocidi. Es aquesta expressió del  nacionalisme espanyol  – el més carca i reaccionari -, el  que no ha tingut ni tindrà  mai cap comportament  ni fraternal ni solidari cap a les altres realitats nacionals peninsulars. Que una part de la població catalana estigui incòmoda  amb segons quins tipus d’expressions del patriotisme espanyol, és el lògic resultat de l’ agressió soferta durant segles.  Això però, no  ha d’ impedir que reconeguem, amb voluntat de convivència i  també d’integració, que  en el nostre país, molts catalans d’ origen espanyol,  no  entenguin ni vegin com a contradictori, el tenir una doble adscripció nacional, que per ells és igualment emotiva: La  catalana i l’ espanyola. Els que només tenim una única identitat nacional -la catalana-, hem de  respectar el sentiment dels nostres compatriotes. No per “conllevància” sinó per convicció que és el millor per a la feina de reconstrucció nacional que encara tenim davant. Més enllà   de no vibrar amb “la roja”, el més intel·ligent és mantenir  una actitud  prudent, sense caure en el parany que sempre vol posar-nos  la versió  més imperial i genocida de l’ espanyolisme  més tronat,  per manipular interessadament els legítims sentiments d’ orgull,  que els ha permés  durant segles   fer el seu agost “imperial·, aconseguint l’ enfrontament  amb la resta de les comunitats nacionals peninsulars ( catalans, bascos i gallecs).  Felicitats als espanyols, que amb la victòria  del seu equip de fútbol  s’ enorgulleixin  de ser-ho, sempre  que  ho expressin  respectuosament . Enhorabona doncs, amb la sana enveja de  qui espera  que en  un dia no massa llunyà, veure com els demòcrates espanyols respecteran , acceptaran  i no  enterboliran   les victòries de la selecció nacional catalana  quan aquesta competeixi internacionalment. Ells haurien d’ entendre que el nostre respecte al seu  orgull  no els podrà impedir amb justa reciprocitat manifestar el seu  cap a nosaltres.

      

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per descatllar | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent