Cupressus sempervirens

Ricard Garcia

El món de Jesús Moncada

“Si acceptava a ulls clucs que l’antiga Mequinensa era pel cap baix el rovell de l’ou de la galàxia, el foraster intel·ligent s’hi trobava de seguida com a casa. L’acte de fe, però, no era pa i mel. Tret dels xovinistes de ferro colat, tothom admetia (remugant, és clar) un fet enquimerador: la primera impressió de la vila sobre el nouvingut era poc acollidora per no titllar-la sense embuts d’hostil. A pesar de la contundència de l’últim adjectiu, encara resulta tou aplicar-lo al meu cas. Mai no oblidaré l’esglai que va sacsejar-me quan vaig posar els peus en aquell racó de món.[…]”

Gairebé així, tal com es narra a Calaveres atònites l’arribada a Mequinensa del nou secretari del jutjat, vaig entrar jo, lector innocent, al món del Jesús Moncada. Ho vaig fer amb la lectura de Camí de sirga, potser sí -com suggereix en Salvador Macip– la gran novel·la catalana, i després ja va venir tota la resta com si fos impossible escapar de la força del riu, atrapat en la màgia del món que Moncada  va recuperar de l’oblit i que, com un deus ex machina, va retornar als àmbits de la creació per a felicitat nostra.

És evident que mai no ho hauré llegit tot, però de tot el que he llegit l’obra de Jesús Moncada (així, en conjunt) ocupa un dels llocs preeminents per moltes i diverses raons, entre les quals em sembla de justícia destacar tant l’excel·lència de la llengua que fa servir, com el coneixement dels secrets que ens mouen i del món que habitem. Llarga vida a la Mequinensa de Jesús Moncada!

[La fotografia del Café Centro/Cafè de la Granota, feta pel mateix Jesús Moncada, es va publicar al Quadern de El País el 4 de
març de 2004 dins d’una petita col·lecció que, si en teniu ocasió, val la pena recuperar tant per les imatges com pels comentaris que les acompanyen.]

Publicat dins de Lectures | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.