Cupressus sempervirens

Ricard Garcia

Mudança

ricardgarcia.catBen aviat, el dia de la Mare de Déu d’Agost, farà 10 anys que corro pels verals de VilaWeb. Sense saber massa què era el que estava fent, vaig estrenar aquest blog amb un poema titulat Els contorns del xiprer que serviria per donar-li nom durant la seva primera etapa i també per titular el primer dels meus llibres. Després d’aquell primer apunt en vingueren més i més, vaig fer el Castells de cartes i en acabat vaig encetar una altra etapa amb l’actual Cupressus sempervirens. I fins avui…

Durant tots aquets anys, els blogs de VilaWeb m’han aportat moltes i bones coses: aprenentatges, visibilitat, reflexió sobre el fet d’escriure, etc., però sobretot m’ha donat la possibilitat de fer alguns bons amics als quals difícilment hauria conegut sense aquesta eina que ha demostrat la seva capacitat de traspassar fronteres i dur-nos a llocs que desconeixíem.

Ara, però, per raons mig professionals i mig personals que no venen al cas, estic a punt d’encetar un nou camí virtual. És per això que estic fent mudança. Encara correré per aquí uns mesos, però he començat a penjar tot d’enllaços i informacions relatives a la feina, a les meves activitats literàries i també el blog en una pàgina nova elaborada amb l’ajut, els coneixements i també amb la bondat i la paciència infinites del meu amic Jaume Blanc.

Ara que ja és activa, us convido a visitar-la anant a www.ricardgarcia.cat Aquesta, doncs, serà la meva nova casa virtual, però tot i la il·lusió d’estrenar-la no m’oblido d’aquests 10 anys que el Cupressus sempervirens ha estat allotjat a Can VilaWeb ni tampoc, sobretot, del seu fantàstic veïnat.

Llavina als Clubs de Lectura de l’Alt Penedès i Garraf


Sense fer escarafalls i amb discreció i, per contra, amb una tenacitat digna de fer-ne esment, les bibliotecàries del país –n’hi deu haver, però jo no en conec cap de bibliotecari- treballen dia sí i dia també per fer nous lectors i acostar-nos els plaers i la riquesa que ens aporta la literatura. I per fer-ho, han creat activitats i espais de trobada tan per a nens com per adults que anys enrere ni existien ni tan sols ens els imaginàvem. D’aquests, jo en vull destacar els clubs de lectura, aquests llocs d’intercanvi d’inquietuds literàries i d’idees que estan fent una funció cultural a la qual no es dóna la rellevància que realment té. Ja ho havia dit alguna altra vegada després que m’haguessin convidat a participar en algun club de lectura, però ho vull tornar a repetir després d’haver participat a la III Trobada de Clubs de Lectura de l’Alt Penedès i Garraf.

La trobada, que va reunir força més de 200 persones a l’entorn de l’obra narrativa de Jordi Llavina, va ser un acte caracteritzat per la feina ben feta des de les biblioteques que l’organitzaven i pel caràcter participatiu dels lectors dels diversos clubs. La Sílvia Amigó hi va participar llegint diversos fragments de l’obra de Jordi Llavina, i jo ho vaig fer amb una glosa dels llibres llegits als clubs. Després de nosaltres, però, va començar una interessant entrevista a l’autor en la qual es barrejava vídeo i directe, ja que cada club havia gravat una pregunta que en Jordi Llavina respongué de viva veu als seus lectors. Així doncs, no va ser un simple homenatge a l’autor, sinó que el més interessant va ser la idea d’acarar-lo amb aquelles persones que n’havien llegit els llibres i li demanaven explicacions sobre aspectes ben diversos i fins i tot sorprenents en algun cas.

Puc dir que en Jordi Llavina davant per davant dels lectors, la Sílvia Amigó llegint-lo i jo mateix parlant de la seva obra, ens ho vam passar molt i molt bé, i penso també que això va ser així per l’encert d’acostar lectors, obra literària i autor de la forma que es va fer, alhora amable i rigorosa. Per tot plegat, aprofito per reivindicar la feina feta des de les biblioteques i donar les gràcies a tothom qui va participar en l’organització de la trobada, especialment a la Biblioteca Ramon Bosch de Noya i a la Biblioteca Jaume Vila i Pascual que va tenir la bondat de convidar-m’hi. I aprofito també, és clar, per felicitar tots els clubs de lectura que hi van participar alhora que els encoratjo a seguir creixent. A tots, salut i bona literatura!

Publicat dins de Lectures | Deixa un comentari

Desobediència


Qui em coneix sap que no aparco en un gual ni que s’ensorri el món, però ja fa dies que noto que les ganes de desobeir se m’estan apoderant amb una força sorprenent, sobretot d’ençà que m’he adonat que no surt a compte sacrificar allò que es pensa i el que se sent per no se sap quins ‘alts’ designis. No sé com posar-m’hi si em vull saltar els Manaments, però cada vegada més sembla que aquesta sigui l’única manera de sobreviure a moltes de les absurditats que estem presenciant.

Cada dia que passa és més clar que qui ens mana esgrimeix la Raó com una amenaça i l’alça per damunt de tot i de tothom en forma de Bíblia, Estatut o Constitució, tant és com s’hagi titulat el document… Que lletja que em resulta -penso, mentre l’escric- la paraula document, sobretot ara que es fa servir com una llosa per constrènyer voluntats i sentiments.

I és que la Raó, o qui presumeix de tenir-la, no només no escolta, sinó que escampa el tel de la por sobre la divergència tot recordant-nos que el futur és incert. La Raó, o qui diu tenir-la, s’ha atorgat el poder d’interpretar els textos ‘sagrats’ i dir-nos qui som, què hem de fer i com no ho podem fer. I així, dictant-nos què diuen els papers s’exerceix un poder orfe d’autoritat. Perquè el poder pot ser que s’hereti, o fins i tot hi ha qui se’l fa seu i el manté per la força física o la de les argúcies legals; però l’autoritat no. L’autoritat no es basa en la Raó pura i dura, ni en les escriptures ni en la força, l’autoritat només pot néixer del respecte que es guanya sent generós i escoltant com batega el carrer.

Per això, jo que sempre havia seguit les normes fil per randa, a dia d’avui i veient com s’esfuma allò que em van ensenyar els grans, veient que el que compta és encastellar-se perquè res no canviï, no em penso deixar ofegar per les contradiccions i començo a sentir que l’instint em diu que si m’estimo la dignitat de ser qui sóc, no tinc cap altre remei que desobeir-la aquesta Raó que ni escolta ni sembla que ho vulgui fer. Per mi i pel meu fill.

III Trobada dels clubs de lectura de l’Alt Penedès i Garraf

Aquesta tarda, a La Fassina de Can Guineu, organitzada per la Bilioteca Jaume Vila i Pascual de Gelida i la Biblioteca Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d’Anoia, es farà la III Trobada de Clubs de Lectura de l’Alt Penedès i el Garraf. Enguany, l’autor a l’entorn del qual girarà l’acte és en Jordi Llavina, l’obra del qual ha estat prèviament llegida pels diferents clubs de lectura. A mi, concretament, m’han encarregat presentar la seva obra literària i després la Sílvia Amigó en llegirà diversos fragments.

En moments com aquest que sentim tan a dir que no es llegeix, és important reivindicar no només actes com aquest, sinó sobretot la gran feinada que fan les biblioteques del país a través dels seus clubs de lectura. Per això aquesta tarda serem amb els de l’Alt  Penedès i del Garraf per celebrar-ho.

Publicat dins de Agenda | Deixa un comentari

Taller de lectura de poesia a la Fundació Pujols

En un post anterior explicava el Taller de lectura de poesia A VIVA VEU que farem a la Fundació Francesc Pujols de Martorell durant el mes de juny. Doncs bé, he de dir que de seguida vam tenir una colla de persones matriculades per participar-hi, però també vull recordar que encara queden algunes places lliures. Per tant, si en algun moment us heu plantejat apuntar-vos, encara podeu fer-ho posant-vos en contacte directament amb la Fundació o bé trucant al telèfon 937751047

I si encara tinguéssiu dubtes, en aquest enllaç podeu escoltar un parell de talls de veu de l’entrevista que van fer-me sobre el taller a Ràdio Martorell i en aquest fulletó s’explica com anirà el taller. Animeu-vos, encara hi sou a temps!  

Publicat dins de Agenda | Deixa un comentari

‘Autisme. Trenquem el silenci…’ a Sant Feliu de Llobregat

Dins la sèrie de presentacions del llibre Autisme. Trenquem el silenci amb poesia, el dia 8 de maig es va fer la presentació a Sant Feliu de Llobregat. Aquesta es va fer dins del cicle Contrapunt poètic a l’Aula de Música i etv n’ha fet una crònica que és la que es presenta en el vídeo d’aquest post.

Si encara no heu pogut assistir a cap dels actes de presentació del llibre, aquí podeu trobar l’agenda i triar la que us sigui més propera. 

Publicat dins de Agenda | Deixa un comentari

‘A viva veu’ a la Fundació Francesc Pujols

Torna el Taller de lectura de poesia ‘A viva veu‘. Després de l’èxit que va tenir a la Biblioteca de Gelida, ara es tornarà a fer; aquesta vegada, però, les sessions es faran a la Fundació Francesc Pujols de Martorell durant els quatre dimecres del mes de juny.

L’objectiu del taller segueix sent el mateix: ajudar aquells lectors que no s’acaben d’atrevir amb el gènere poètic tot i sentir-se’n atrets. Com deia en una altra ocasió, hi ha força persones a les quals agrada escoltar la recitació de poesia i, en canvi, els fa una certa por enfrontar-se sols al text poètic, ja sigui perquè es prejutja que no serà fàcil o perquè no es tenen prou eines per fer-ho amb confiança. Doncs bé, el taller pretén mostrar com entrar en el poema, com llegir-lo i, sobretot, com gaudir-ne.  

La durada del taller és de 4 sessions d’una hora i mitja durant les quals llegirem i comentarem els poemes proposats. L’experiència serà guiada però es desenvoluparà de forma col·lectiva, és a dir, tot i que el taller estigui dirigit i pautat, les aportacions personals al treball del grup es tindran en compte com un dels elements d’enriquiment de la lectura.

Per a la realització del taller, recorrerem a poetes de diferents orígens, llengües i èpoques i treballarem amb una petita antologia de poemes. Tot i així, la llista no és tancada i si pel tema sembla convenient es podran afegir textos prèviament no programats. La temàtica de les sessions és la següent:
  1. El llenguatge poètic i el valor de la paraula: Què és poesia?
  2. La poesia de la quietud: El lloc, l’espai, el silenci…
  3. La poesia del temps i la mort: Tot el que és dolç i bell es perd i fuig…
 
4. La poesia de l’amor: Déu és la carn…

Les dates de realització del taller són els dimecres 4, 11, 18 i 25 de juny; i l’hora, les 7 de la tarda. El preu del taller és de 45€ i per participar-hi cal inscriure’s abans del 2 de juny a la Fundació Francesc Pujols o a través del seu telèfon: 937751047. Si hi esteu interessats no badeu, tingueu en compte que el nombre de places és limitat. 

Publicat dins de Agenda | Deixa un comentari

A Sant Feliu:’Autisme. Trenquem el silenci amb la poesia’

Seguint la roda de presentacions del llibre Autisme. Trenquem el silenci amb la poesia, demà dijous ho farem al Contrapunt poètic de Sant Feliu de Llobregat (C. Laureà Miró, 41) a les 7 de la tarda. A més del Gabriel M. Pérez, l’Eduard Miró i la Marta Pérez Sierra, impulsors del projecte, també hi serem l’Imma Cahué, l’Antoni Casals, la Maica Duaigües, la Montse G. Juárez, la Sandra Domínguez i jo mateix. Recitarem el poema amb què hem col·laborat en el Projecte Àgatha i alguns altres, i ens acompanyaran els alumnes de l’Aula de Música.

Si sou a prop, és una bona ocasió no només per escoltar poesia, sinó també per fer-ho per una bona causa; els guanys derivats de la venda del llibre es destinen íntegrament a ajudar les famílies de nens autistes. Hi esteu convidats! 

Publicat dins de Agenda | Deixa un comentari

Poesia a l’Escala


Ahir mateix havent dinat, vaig llegir a l’Avui que a l’Escala s’hi feia la III Cala Poètica, i ja que èrem a prop vam decidir anar-hi. L’acte reuní els poetes Miquel Desclot, Rosa Font i Jordi Llavina que homenatjaren a Maria Àngels Anglada amb la lectura dels seus poemes.

Quan arribàrem a lloc, però, no hi havia ni una ànima. La tramuntana que s’havia ensenyorit de tots els racons de l’Empordà (la fotografia és d’ahir), va obligar els organitzadors a buscar un lloc a cobert. I així va ser que vam anar a parar a l’Alfolí de la Sal, un antic edifici que havia estat mercat de la sal, duana i pòsit.  Sorprenentment vam ser dels últims a poder-hi entrar, era ple a vessar i fins i tot va haver-hi qui es va quedar al carrer. I no m’estranya que així fos, perquè probablement la gent de l’Escala ja sabia què s’hi coïa  allà dins.

Durant una mica més d’una hora vam ser espectadors d’un recital de poesia que va ser modèlic, conjugant equilibri i elegància. La Cristina Cervià no només el presentà de manera magnífica, sinó que abans de donar entrada als poetes convidats va lligar les diferents parts del recital llegint textos de la Maria Àngels Anglada. A més, la Mireia Hernández amb el clavicèmbal i la Clara Hernández amb la viola de gamba van revestir la pedra tosca de les parets de l’Alfolí d’una musicalitat que predisposava el públic a escoltar les subtileses de la poesia. 

De fet, tot i les estretors no només vam passar un vespre molt agradable, sinó que durant una hora i mitja vam tenir la sensació de viure en un país amable i culte, un país en el qual la gent es capaç de desafiar la tramuntana per gaudir de la música i per escoltar la veu dels poetes.

Dijous a La Poeteca

L’endemà de Sant Jordi, el dijous 24 d’abril a dos quarts de nou del vespre, seré a La Poeteca (carrer del Comte Borrell, 122 de Barcelona) per recitar alguns dels meus poemes juntament amb en Josep-Ramon Bach i la Marta Pérez Sierra que ens ha convidat a acompanyar-la.

La Marta presentarà les seves darreres novetats editorials i recitarà M’he empassat la lluna i textos dels seus llibres SMS il·lustratBavastells. I en Josep-Ramon i jo recitarem tant poemes publicats com altres d’inèdits que acompanyin l’obra de la Marta. Hi esteu convidats!

Publicat dins de Agenda | Deixa un comentari

Autisme. Trenquem el silenci amb la poesia.

Fa uns mesos em vaig apuntar a participar en el Projecte Àgatha. La iniciativa, que va néixer d’en Gabriel Maria Pérez, em va arribar a través de la Marta Pérez Sierra i consistia a escriure un poema destinat a un volum de poesia amb què es vol cridar l’atenció sobre aquest trastorn que anomenem autisme i afecta 60 de cada 10000 nens. 

El llibre ara ja és ara una realitat, es titula AUTISME. Trenquem el silenci amb la poesia i Edicions Viena s’ha encarregat d’editar-lo. Recull els poemes de 150 poetes que hem renunciat als drets derivats de l’autoria de manera que els guanys que se n’obtinguin es puguin  cedir a les associacions que treballen donant suport a les persones amb autisme.

Abans de Sant Jordi serà a les llibreries i el podreu comprar per només 17€. De moment, però, el dimecres 2 d’abril se’n farà la presentació al Casal de Metge (Via Laietana, 31. Barcelona) a les 7 de la tarda. En aquest acte comptarem amb la presència de la Laura Borràs, Directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i de l’escultor Philippe Lavaill i es farà, també, un recital poètic-musical amb poemes del llibre musicats per Salvador Pané.

Mentrestant no teniu el llibre us convido que aneu fent boca i llegiu Des dels teus ulls…, el poema que vaig escriure expressament per aquest projecte. I ja sabeu, pels volts de Sant Jordi serà a les llibreries, no badeu. 

Publicat dins de Agenda | Deixa un comentari

Això no és sexe


No recordo qui ho va dir, si tu o jo. O si va ser un pensament que ens va recórrer fugaç i agut com una fiblada mentre gravitàvem sense remei l’un cap a l’altre. No sé qui va ser dels dos que ho va dir, però sí que amb les mans a vessar del que som i amb la mirada ancorada als ulls de l’altre, havíem vençut els límits del cos. I que després, paladejant encara l’amor, llavors sí una veu, la teva o la meva, ho va dir: això no és sexe… I des de llavors que no paro de dir-m’ho perquè se’m va clavar a la llengua, com un fibló.

Tan sols la paraula nua (Dia Mundial de la Poesia)

TAN SOLS LA PARAULA NUA

Tan sols la paraula nua
la teva, mai la d’un altre,
la que reflecteix una vida
dins d’una solitud
curulla de promeses,
on tot és possible.

S’esvaneixen els dubtes
la foscor claror es torna
i els sols variants i múltiples
cauen damunt cada mot,
el cobreixen i donen força.

Enllà d’aquest ser-hi
tan precís que
s’allarga en el contingut
de cada paraula clara.

Com ho és la poesia.

             Montserrat Abelló  

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Poma

Gastat per l’ús ha perdut la blancor,
però acull encara una poma nua
i l’òxid que desprenen els minuts,
esmunyedissos al final de la tarda
com una llum feta de groc d’oli.
Mal escampades sobre la taula,
s’assequen i es torcen les peles de la poma
que envelleix revestida d’or brut al plat.
Al terra de la cuina, fora del temps,
hi nia el tall escantellat d’un ganivet.