LES BONHOMIES PENGEN D’UN FIL

Marta Pérez Sierra

Bavastells

Marta Pérez Sierra

Il·lustracions:
Pitu Álvarez
Editorial: Walrus Books
Barcelona, 2014
Pàgines: 101
Preu: 12 euros

Aquestes històries d’intensitat evocativa se situen entre la poesia quotidiana i el relat de titelles. És un conjunt de 50 microrelats en prosa poètica que recreen temes socials i històrics. Al Llibre de contemplació en Déu (1272), Llull explica que els joglars moros utilitzaven bavastells, ninots d’aparença humana, per a representacions teatrals. Avui els coneixem com a titelles, putxinel·lis, teresetes… D’aquesta manera, la poeta Marta Pérez Sierra (Barcelona, 1957) compon els microrelats que reprenen el motiu literari dels titelles de l’artesana Teresa Travieso: els protagonistes tenen el nom original dels bavastells de Travieso. Són figures que permeten a l’autora construir l’evocació poètica dels records i oferir una temàtica social i humana que vertebren cada prosa.
Els personatges provenen del món teatral i desenvolupen accions humanes que expliquen les pors i les aventures del dia a dia. Titelles que són encara infants a la recerca dels seus secrets; dones que no troben els camins de l’amor feliç i es refugien en raonaments infantils; homes que demostren que darrere d’un pallasso hi batega un cor savi o bé ingenu; i tants personatges arquetípics humans.
Les representacions de titelles permeten posar a l’abast històries i episodis vitals dels comportaments més sovintejats. És una mena de mirall de les persones: com les faules, com les rondalles.
Pérez ha sabut conjuminar l’alegria del teatrí de barri amb la bonhomia del fets realistes narrats. Al llarg de la cinquantena d’històries hi trobareu un xic de sal i un pensament de pebre. Tot ben amanit amb la visió comprensiva i poètica de l’autora.

Ricard Mirabete, article publicat al Cultura d’El Punt Avui (07/11/2014)

EL PUNT AVUI

 

Quant a ricard99

OBRA POÈTICA-Última ronda (Barcelona: Edicions de La Magrana, 1999)-La gran baixada (Vic: Emboscall Editorial, 2004)-Les ciutats ocasionals (Barcelona: Témenos Edicions, 2009) -Radar (Barcelona: Témenos Edicions, 2012), (amb David Caño i Carles Mercader) De Penitents a Desemparats (Santa Coloma de Gramenet: Tanit , 2014) i Nuclear (Granollers: Edicions Terrícola, 2015). Darrerament ha publicat Cel estàtic d'elevadors (Maçanet: Gregal, 2016) i Esdeveniment (València: 3i4, 2017).
Aquesta entrada ha esta publicada en Diaris, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.