SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

7 de maig de 2013
0 comentaris

SOM ENERGIA, SOM 7.777

Encara no ets soci o sòcia de SOM ENERGIA? Què esperes? Si ja som 7.777 persones associades.

Sovint parlem de les energies renovables per a mostrar-nos a favor i dissentir de la política actual de macro centrals energètiques i grans xarxes de distribució que, controlades pels grans inversors, tenallen els governs i estan posant en risc el nostre futur com a espècie, per la seva contaminació i exhauriment de les fonts energètiques fòssils.

Ara tenim l’oportunitat de passar de la paraula a l’acció:

La normativa actual que regula el mercat elèctric, permet la presència de comercialitzadors energètics a banda de si són o no productors. Això possibilita vendre i comprar energia segons uns criteris o objectius determinats.

Per entendre’ns, ara podem comprar energia tal com podem comprar fruita. Tenim les dues opcions, la de la gran cadena comercial i la del pagès del mercat. Podem escollir entre la venda massiva i obviar els efectes depredadors o la venda sensible amb l’entorn i la capacitat de perpetuar-se. Cal, però, disposar d’un lloc on comprar.

Neix la Cooperativa SOM ENERGIA:

A la primavera del 2010 un grup de persones vinculades a la Universitat de Girona van veure que era el moment de promoure la participació de la ciutadania en un canvi de model energètic, seguint models similars ja aplicats en altres països europeus, on el volum de persones associades ja condiciona canvis en el mercat de l’energia.

El mateix any neix la Cooperativa SOM ENERGIA, sense afany de lucre, que ofereix dues possibilitats:

• Consumir energia “verda” a partir de fonts renovables.

• Impulsar projectes fins aconseguir, com el pagès del mercat, que l’energia que consumim sigui tota elaborada per nosaltres mateixos.

Quin és el cost del corrent?

Per ser soci només cal pagar una sola vegada l’import de 100 euros en concepte de capital social, que serà retornat en cas de donar-se de baixa. La finalitat de la cooperativa no és guanyar diners. Som les mateixes persones associades que en assemblea vam decidir mantenir un preu de tarifa similar al del mercat i el petit guany destinar-lo a les inversions necessàries perquè tot el sistema de control i seguiment informàtic pugui ser garantit. Nosaltres decidim què volem pagar, però sobre tot, on s’han d’invertir els diners.

El capital social acumulat ja ha permès la posta en marxa de la primera instal•lació de la cooperativa, en una teulada solar generadora d’energia elèctrica a Lleida. N’hi ha tres més en construcció, així com una planta de biogàs, i altres en fase de projecte.

Canvi de companyia subministradora o com comprar al pagès.

Ara qualsevol persona o família pot canviar de companyia elèctrica, només cal sol•licitar-ho al nou proveïdor i aquest fa tots els tràmits pel canvi. Si volem ser promotors d’energia verda, si volem afirmar que l’energia que generem és només renovable, si volem aconseguir fabricar-nos la pròpia energia, només cal fer-se soci de SOM ENERGIA i demanar el trasllat de la factura del corrent. Ja som 7.777 persones que ho hem fet!

Ep! 7.777 persones que no dependrem de les grans empreses elèctriques. 7.777 persones que no necessitem que prorroguin les centrals nuclears. 7.777 persones que ajudem a fer viable el futur de les properes generacions.

No estem sols, en altres països europeus estan aconseguint el mateix:

35.000 persones associades a Ecopower (Bèlgica)

7.000 persones associades a Enercoop (France)

110.000 persones associades a EWS (Alemanya)

100.000 persones associades a Greenpeace Energy (Alemanya)

En finalitzar aquestes ratlles ja som 7.777 persones associades, 180 de les quals de Sabadell.

Comprova tu mateix/a quantes en som avui:

http://www.somenergia.coop/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!