SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

26 de setembre de 2014
2 comentaris

SOM ENERGIA S’APLEGA A ALBORAIA

En el context d’una programa carregat de novetats, exposades en conferències, tallers i taules de debat, s’ha realitzat durant el cap de setmana passat la quarta Escola de Setembre de SOM ENERGIA a Alboraia. Organitzada pel grup local de València ha comptat amb la participació de més de 200 persones procedents d’arreu de l’estat.

El tema innovador d’enguany ha estat mostrar les possibilitats energètiques de l’hidrogen. Des de l’experiència de Greenpeace Energy Alemanya, per injectar-lo a la xarxa de gas natural un cop obtingut per electròlisi amb l’excedent de l’energia eòlica, fins a diverses variants tecnològiques, actualment en experimentació, per explorar les possibilitats de l’H2 com a font d’energia acumulable i combustible per a vehicles.

L’ambient “gasós” va donar peu a un intens debat sobre si SOM ENERGIA, pensant en aquestes futures possibilitats, començava la comercialització de gas natural. Quasi per unanimitat es va rebutjar aquesta possibilitat tant per contradir l’ideari fundacional de la Cooperativa com per la impossibilitat actual de dedicar-hi esforços econòmics i humans.

Tallers i ponències pràctiques com: la formació sobre la tarifa 3.0 que ha començat a comercialitzar SOM ENERGIA; els pros i contres de contractar el servei amb les administracions públiques; les estratègies de comunicació emprades per Greenpeace Energy Alemanya; o conèixer de primera mà una proposta engrescadora com “Rubí Brilla”, van ser alguns del temes tractats en sessions simultànies de matí i tarda.

No va faltar el referent europeu. Un representant de la cooperativa francesa Enercoop ens va explicar com, a pesar de la normativa restrictiva a favor de la producció nuclear, han aconseguit desenvolupar una xarxa de subministrament d’energia verda a base de generar nuclis cooperatius promotors arreu del país posant en contacte, amb convenis bilaterals, col·lectius de consumidors amb petits productors d’energia verda. Amb aquesta estratègia, lenta però ferma, han aconseguit set nuclis on s’agrupen 20.000 persones i empreses, aprovisionades per 89 productors. Resultats lloables si considerem que a França l’energia verda es paga més cara que la convencional.

En el camp del futurible va ser significativa l’aportació d’un grup d’investigadors de la Universidad de Valladolid el qual ens va exposar un estudi sobre l’abast de les energies renovables. Segons els seus càlculs estimatius, amb el supòsit que poguéssim exhaurir a nivell mundial totes les possibilitats d’obtenir energia eòlica, fotovoltaica i biocombustibles només podríem satisfer una tercera part del consum al ritme actual. Així doncs, és il·lusori pensar que només amb les energies renovables podrem afrontar l’esgotament de les energies fòssils, ens caldrà prendre mesures tecnològiques i socials per a reduir significativament el consum energètic actual.

A la cloenda els companys de València van donar veu a dues vessants alternatives avui considerades de prestigi dins d’aquesta economia del bé comú de la qual SOM ENERGIA en forma part: FIARE i Coop57. Les dues organitzacions ens van explicar com funcionen i els criteris que fan servir per garantir que la seva capacitat de finançament s’apliqui a projectes d’economia social.

Tanmateix la traca final va ser una taula rodona de luxe, composada per representants de: Greenpace España, Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, WWF España, SEO Birdlife, la Xarxa per la Sobirania Energètica, La Plataforma por un Nuevo Modelo Energético. Tots plegats van fer una crida a trobar els lligams actius entre els milers i milers de persones que junts apleguem, per avançar ensems cap un canvi en el model de vida actual.

I a mode d’expansió col·lectiva, amb una concentració a favor de la Mobilització Contra el Canvi Climàtic, es van cloure aquests tres dies energètics en el parc de davant de l’hotel on es va celebrar haver assolit ja la xifra de 16.000 cooperativistes.

Això passava el diumenge dia 21, avui en som molts més. Pots comprovar-ho a SOM ENERGIA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!