SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

1 de setembre de 2015
0 comentaris

PEL JULIOL EL PLE AL REVÉS

Recordeu aquell poema de José Agustin Goytysolo popularitzar per Paco Ibañez a la transició: “Érase una vez / un lobito bueno / al que maltrataban / todos los corderos. / Y había también / un príncipe malo, / una bruja hermosa / y un pirata honrado./ Todas estas cosas / había una vez / cuando yo soñaba / un mundo al revés”

M’ha retornat a la memòria mentre assistia al desenvolupament del primer ple ordinari de la 10a. legislatura. Ja em direu.

El primer punt significatiu és aprovar el Compte General del 2014, o sigui el tancament del pressupost de l’anterior govern del PSC l’ha d’aprovar, tant sí com no, qui no l’ha gestionat i qui més durament es va oposar als criteris polítics que el van determinat. Sorprèn que no sigui preceptiu aprovar-lo en el penúltim ple del mandat i així cadascú s’empassa la seva gestió.

A banda, l’alcalde té la deferència d’agrair als regidors i regidores de la passada legislatura la seva dedicació i atenció a la Comissió General de Comptes. El PSC, quan arriba el seu torn, s’autofelicita (!) i reitera l’agraïment fet per l’alcalde. Agrair a qui i què? L’alcalde no ho sap, però el portaveu del PSC sí que és coneixedor de com funcionaven les coses tan sols fa tres mesos. Segons es pot veure a les actes de la Comissió General de Comptes a les dues reunions només hi havia una portaveu, la Virginia Domínguez de l’Entesa per Sabadell. Curiosament l’Antonio Vega, un dels dos regidors marginats perquè no són de cap grup, va assistir a les dues. Ningú del PP, CiU, ICV-EUiA va ser present a les dues convocatòries per a recollir de primera mà les observacions i les explicacions de l’Interventor quan exposava la feina d’un any realitzada pel seu equip. De fet, per què ser-hi? Si el mateix tinent d’alcalde d’Economia, ara portaveu del PSC, Josep Ayuso no es va dignar a assistir-hi.

Es tracten en paquet els cinc dictàmens de cultura. Tret de l’exposició de la ponent i comentaris d’algun grup fent matisacions ningú més no diu ni piu. Vist així allò normal seria que tots els grups votessin a favor. Doncs no, C+U i PP s’abstenen en els cinc punts. Ni el públic ni “la història” a través de l’acta podrem saber mai el perquè.

Els Serveis Econòmics porten a l’aprovació del consistori la segona “modificació del pressupost”. En el mandat anterior només sentir aquestes tres paraules la majoria de l’oposició, ara parcialment al govern, feia una forta repulsa als responsables bustistes i votava en contra. Avui es veu abocada a votar-hi a favor, per a desencallar temes que s’ha trobat pendents, i així pressupostàriament voten junts i a favor la Crida, ERC, Guanyem, Unitat, i l’autor… el PSC. La resta de forces amb una actitud comprensiva s’abstenen.

Després, per unanimitat, s’aprova el Pla de protecció Civil de la propera Festa Major i seguidament “comença” el Ple amb l’expectativa de debatre tres mocions. Sí, ara s’inicia el debat polític de veres amb la moció presentada conjuntament per ERC, la Crida i C+U, on es proposa l’adhesió a l’Associació de Municipis per a la Independència.

Els arguments emprats per a justificar les postures de cada grup ja els podeu imaginar, són sobradament coneguts. Tant, tant coneguts que al fillol del Bustos, portaveu del PSC, li devia fer mandra perquè no intervé. El PP, l’altra ala del bipartidisme, la qual ja només pot perdre una ploma en el proper mandat, s’ha superat en el seu recital d’improperis. Pel demés, a pesar que a Sabadell les eleccions al Parlament i les Europees fossin majoritaris els vots assolits entre totes les formacions que defensaven el dret a decidir i que a les municipals ho fossin els vots independentistes, el Consistori decideix el contrari i la moció no s’aprova.

No s’entén massa la finalitat de la segona moció sobre la recuperació del rodal i el bosc de Can Deu promoguda per Ciutadans. Tal com s’ha presentat, per inexperiència, Ciutadans ha ofert una oportunitat d’or al portaveu socialista, el qual lloant la feina feta pel seu govern ha reduït la proposta a un no res.

Si Ciutadans estan queixosos de la gestió feta pel govern bustista, per què no repliquen o desmenteixen al portaveu del PSC després de la seva llarga intervenció? No dir res, callar, els ha devaluat la pròpia moció fins el punt de semblar innecessària, més quan el govern confirma que la resta de proposicions estan recollides en el programa d’actuació en curs.

Si fins aquí ja sembla prou capgirat el desenvolupament del Ple, només ha faltat la votació per unanimitat a favor d’iniciar la municipalització dels serveis municipals, presentada per Guanyem, per tenir la sensació d’haver-se girat el kayak i continuar riu avall per sota l’aigua.

Que ERC, la Crida, Unitat i Guanyem, defensen recuperar les concessions municipals per aconseguir un estalvi significatiu sobre el cost dels serveis i millorar les condicions laborals és sobradament conegut, pel seu perfil ideològic i perquè així ho han explicitat durant la campanya electoral. Com també se sap de l’acèrrima oposició al respecte, feta pel govern del PSC a la passada legislatura i el suport explícit que sempre ha rebut des de les files de C+U i del PP, defensors a ultrança de la gestió privada i de la reducció de l’administració pública (Ciutadans fan la viu-viu en aquest tema o sigui que…).

La proposta significa que, amb el temps, milions d’euros serien sostrets de la gestió privada i traslladats de nou a la gestió pública. Rotundament el contrari d’allò que s’està fent des de la Generalitat i el Govern de l’Estat, mani qui mani.

Què ha passat? Per què PSC, C+U i PP no fan un salt de l’escó després de sentir la proposta? Perquè la veterania els aconsella no donar arguments al nou govern, millor posar-se la pell de bé i esperar esdeveniments. Temps a venir ja ensenyaran les cartes, al cap i a la fi, tal com diu la resolució, ara només s’aprova estudiar les possibilitats de municipalitzar. Així, “estudiar” ha estat el mot protagonista de l’insòlit consens.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!