SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

1 de juliol de 2020
0 comentaris

L’afer Borràs: un altre punt de vista

Penso que l’equip o persona que ha assessorat la gestió de l’afer Borràs no ha estat encertada. Es podia resoldre des d’un altre punt de vista amb millors resultats i sense necessitat de sembrar dubtes, discòrdia i facilitar carnada.

És evident, la investigació s’obre perquè està sota el punt de mira de la política, com la majoria d’investigacions, però ha estat un error voler fer valdre l’origen per defensar-ne la innocència. Quan la Laura Borràs estava a la Institució de les Lletres Catalanes desenvolupava una activitat professional, si va cometre algun error no cal incorporar-lo a l’activitat política posterior perquè no la beneficia ni a ella, ni a Junts per Catalunya, ni al procés independentista. Però per damunt de tot, davant d’una denúncia maliciosa, entenc que políticament s’ha de procurar no donar carnada, evitar que en tregui rèdit polític qui ha promogut la investigació.

Si la Laura en el moment que se li obre el procediment judicial s’hagués retirat de la primera línia política, els fets avui tindrien una altra lectura, al meu entendre molt més rigorosa, sense possibilitat de sembrar el dubte, i evidenciaria més talla política. Es retira, segueix el procediment pels tribunals ordinaris (més possibilitat d’un judici neutral), deixa de ser l’objectiu del punt de mira i segurament tot acaba en res com la majoria d’acusacions d’aquest tipus. A banda, l’independentisme, en totes les seves facetes, no se’n ressent i quan es formalitza la sentència ella queda amb el seu passat net, immaculat per incorporar-se novament a la política, ara amb la seguretat que té un passat a prova d’investigacions malèvoles.

Un exemple similar es va viure al Secretariat l’ANC, al final de la presidència de la Carme Forcadell, o sigui quan l’Assemblea bullia forçant el Procés i estava fortament assetjada pels aparells de l’Estat. Arran d’una denúncia política es va obrir un procediment judicial contra un dels components del Secretariat i la premsa se’n va fer ressò immediatament. En contra de l’opinió del Secretariat, la persona afectada va renunciar al seu càrrec i es va retirar orgànicament de la política. Es realitzà el judici i es va tornar a incorporar a la política activa, avui és present al Parlament.

No cal dir que va ser un encert, la prova és que som pocs els que recordem el fets. De soca arrel va tallar la possibilitat que la premsa espanyolista bombardegés a l’ANC amb informació periòdica sobre el procés judicial obert a un dels seus dirigents per un suposat fet de prevaricació durant el seu període de gestor municipal.

És evident que és una mala jugada que t’obliguin a retirar-te de la primera línia política i et facin suportar un procés judicial que dirimeixi sobre els fets. Però molt pitjor és el calvari on s’ha submergit a la Laura Borrás, reiteradament acusada sense poder-se defensar, incitadora sense proposar-s’ho de més discrepàncies entre l’independentisme,  i facilitadora sense desitjar-ho de pàgines sobre la corrupció política. En resum, plena victòria pel bloc nacionalista espanyol.

Victòria que arrodoniran amb una possible condemna, doncs coneixent els antecedents del Tribunal Suprem s’agafaran textualment a la llei sense considerar el context que pot determinar el fet de gestionar tres pressupostos amb un mateix origen per executar una contractació de serveis. Paradoxalment pot ser condemnada per una acció que s’ha realitzar cents de vegades a l’administració, per agilitzar la contractació de serveis, amb l’única diferència que els seus realitzadors no estaven sotmesos a la persecució judicial de cap adversari polític.

PD: La votació en el Congrés al suplicatori ha estat una altra deriva. Arribats aquí el més raonable, davant la impossibilitat d’incidir en la votació, era que cap de les tres organitzacions independentistes votessin. Hagués deixat ben clar qui vol de forma directa o indirecta l’assetjament polític i alhora s’hauria fet un gest d’unitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!