SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

27 d'abril de 2012
0 comentaris

INSENSIBLES A L?IMPACTE DEL GASODUCTE EN EL RIPOLL

Es demana instar al govern central i a Enagas a paralitzar el gasoducte. Els  motius són rellevants: serà aturat a Hostalric per falta de pressupost i alhora el govern francès ha suspès el tram d’enllaç fins a Barbairan optant per interconnectar la xarxa francesa amb l’espanyola a través del gasoducte ja finalitzat de Biriatu-Larrau.

Poc es pensava el govern municipal que el gasoducte es convertiria en un clàssic del ple. Tampoc ningú s’imaginava una execució tan barroera ni que l’equip de govern no li dedicaria l’atenció deguda, a l’inici de les obres, al seu pas per Sabadell. Si no em falla la memòria aquesta és la quinta vegada que es parla d’aquesta canonada en un ple, avui per demanar-ne la seva paralització en un intent d’evitar el seu impacte sobre el riu Ripoll.

 

ICV i EUiA donen suport a la proposta, i remarquen com només és una declaració d’intencions molt justificada. El portaveu del PP, com si estès en una sessió parlamentària, fa d’un discurs sobre l’estratègia i el potencial de la indústria del gas a nivell de l’Estat, ni una paraula dedicada a Sabadell i al seu rodal, i acaba amb l’anunci del vot en contra perquè aquest és un tema ha decidir per la Comisión Nacional de Energia i Enagás. Senyor Gesa, precisament la proposta és fer una petició a qui ha de decidir. Aturin les obres!  En lloc de fer-ho a Hostalric que ho facin ara, en el Ripoll. CiU es mostra més explícita, ara només podem demanar compensacions econòmiques, no és moment d’aturar-la.

 

En nom del PSC, el Ricard Estrada, diu que és un projecte amb futur, tard o d’hora serà viable com el tren d’alta velocitat, però l’Ajuntament no té competències. Altra vegada? La moció només proposa fer una petició, no té més arguments? De fet no és una de les seves millors exposicions perquè afegeix: tot i així el govern municipal ha negociat amb el promotor per ajustar l’obra al territori tant pel que fa al traçat com per l’amplada de l’afectació com per la profunditat. O sigui que el govern municipal es fa responsable d’una afectació molt pitjor que si calgués fer una autopista… sisplau no negociï res més, Sabadell hi sortirà guanyant.

 

A la cloenda del debat, la Virginia Domínguez, davant d’un arguments tan puerils torna a explicar la lliçó en to persuasiu però sense concessions. Remarca la finalitat de la moció: evitar que el Ripoll sigui inútilment afectat si el gasoducte finalment no té continuïtat. Recorda en el portaveu del PP que per més que s’hi esforci França no vol la connexió i a CiU que les compensacions fa temps (quan es desconeixia la magnitud de les afectacions reals) les va signar en nom del govern el Joan Manau. Aquest al sentir el seu nom instintivament (a saber on estava) mou el cap negant-ho i la portaveu diu que té una copia del document a les mans. Afegeix: les competències municipals no permeten construir un gasoducte, però permeten opinar… les competències municipals en el moment què han canviat les condicions inicials del gasoducte ens legitimen per a pronunciar-nos a favor de la paralització d’aquest tram fins que no siguin resoltes les incerteses, perquè els perjudicats som nosaltres. I recalca, el perjudicat és el rodal de la ciutat de Sabadell, el qual nosaltres tenim el deure de preservar.

 

Acaba amb la denúncia de la frivolitat d’una gestió que implica una enorme inversió,  una gran destrucció sense cap garantia de fer-ne l’ús esperat i amb el dubte que no sigui una obra més a la llista d’obres inútils com aeroports fantasma o AVE buits.

 

Finalment, com s’ha pogut deduir, no es farà cap petició d’aturada als organismes competents per la votació en contra del PSC, PP i CiU i el Ripoll, un espai recuperat amb inversions europees,  en rebrà impunement les conseqüències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!