SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

15 de desembre de 2015
0 comentaris

ELECCIONS I ENERGIA

El govern central, a la desesperada, va aprovar el “real” decret regulador de l’autoproducció, autoconsum en diuen ells. Definitivament, per molt temps, no podrem fer instal·lacions fotovoltaiques sense pagar uns impostos que les fan dissuasòries sota el pueril argument que s’ha de col·laborar en els costos de la xarxa actual per no ser insolidaris amb qui no pugui fer autoproducció.

Tant com dir-nos que per anar amb bicicleta hem de pagar un impost per les despeses del sistema de carreteres emprades pels automòbils. Per descomptat, amb el decret queda enterrat el somni del balanç zero (poder lliurar a la xarxa l’excés d’energia i ser compensada amb la consumida) veritable mesura propulsora per a la implantació de plaques fotovoltaiques.

Dèiem per molt de temps, perquè a pesar que la resta de partits polítics s’han manifestat en contra del decret (signat pel rei espanyol) i s’han compromès a derrogar-lo si governen, només és pura campanya electoral. No ens mamem el dit. Només cal mirar la conjuntura política per constatar que tenim “reial decret” per anys.

Els dos partits més rellevants o amb opcions de govern que han assolit el compromís són PSOE i Ciutadans. El primer ha estat còmplice dels pagaments injustos a les grans elèctriques i de la desmesurada pujada de la tarifa elèctrica, tant com el PP. Només cal observar les sèries econòmiques per veure que l’ascendència és contínua amb independència de qui estigui al govern. Canvia el nom del jardiner però la quantitat d’adob, pagat per la ciutadania, que reben les productores elèctriques és la mateixa. Així doncs, mentre el PSOE no demostri el contrari, és coherent dubtar del compliment del seu compromís electoral.

Respecte Ciutadans, res podem dir perquè encara no han entrat a la Moncloa, però per tot allò que verbalitzen ideològicament res el separa del PP. Formes i paraules actualitzades, declaracions llamineres, però en cap moment es qüestiona el model energètic actual i sense això, quin canvi de decret cal esperar-ne?

Hi ha qui suposa que el PP perdrà la majoria i li caldrà fer pacte amb el PSOE o Ciutadans. També cap la possibilitat d’una aliança entre Ciutadans i PSOE. En qualsevol de les variables possibles tenen l’excusa justa per no derogar el decret actual: “no governem sols”.

Així doncs les empreses de l’IBEX35 dormen tranquil·les, les expectatives encara donen un bon marge electoral perquè entre el PSOE i el PP res canviï, i si per aquelles coses un dels dos punxa els queda el recanvi de Ciutadans. Així, amb independència del resultat electoral, els seus rèdits tenen assegurada la corba ascendent i tots nosaltres la dependència de les energies fòssils amb la tarifa elèctrica continental més alta d’Europa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!