Pau Comes

Independència és llibertat

7 de desembre de 2009
Sense categoria
0 comentaris

Sobre enquestes, independentisme i el miratge del federalisme

Amb molt poc temps de diferència, aquesta setmana han aparegut dues enquestes que preguntaven als catalans sobre el futur que voldrien per al seu país, amb resultats aparentment contradictoris. I dic aparentment, perquè una lectura més en detall permet, com en la immensa majoria dels casos, desfer la contradicció. (segueix…)
L’enquesta de la UOC, per una banda, davant la pregunta sobre la independència en un referèndum, donava un resultat de 50,3% de vots favorables i un 17,8% de contraris, mentre que un 24,6% s’abstindrien.

Per altra banda, el baròmetre del CEO, que preguntava sobre quina hauria de ser la relació entre Catalunya i Espanya, deia que la independència obtenia el 21,6% de respostes, per 29,9% l’estat federat dins una Espanya federal.

Molts contraris a la independència fan trampa i s’agafen al ferro roent del baròmetre per dir que els partidaris de la independència “només” són el 21,6%. Deixant de banda que aquest és el percentatge més gran obtingut fins ara en aquesta pregunta del baròmetre, és fals deduir-ne el nombre total de partidaris de la independència, si els entenem com tots aquells que davant un referèndum concret, amb una pregunta concreta a favor o en contra de la independència, votarien SÍ.

Aquest 21,6% representaria només el dels més conscienciats, els més militants, els més convençuts de la independència, per sobre de qualsevol altra alternativa o de la tria del “mal menor”.

En canvi, el nombre total de partidaris de la independència es recull més exactament amb la pregunta directa de l’enquesta de la UOC que no pas en el baròmetre del CEO.

I els resultats donen una prova més que evident de la diferència entre les preguntes, que la gent enquestada percep molt bé, malgrat que els contraris a la independència els/ens vulguin confondre.

No deixa de ser simptomàtic que la suma dels partidaris de l’estat federal i dels de l’estat independent en l’enquesta del CEO (51,5%) sigui pràcticament igual que els que votarien SÍ a la independència en l’enquesta de la UOC (50,3%), mentre que els partidaris de ser una regió d’Espanya o una simple comunitat autònoma en l’enquesta del CEO (42,8%) sumin tant com la suma dels que votarien NO o s’abstindrien segons la UOC (42,4%).

Al meu parer, la diferència entre una pregunta i l’altra és que la del CEO remet a una situació ideal, a allò que un podria desitjar si no hi haguessin condicionants de cap mena. Posats a desitjar, molta gent desitjaria un Estat federal, per què no? En canvi, si baixem a la realitat, la NOSTRA realitat, si hem de triar entre independència o la situació actual, la gent prefereix “un estat propi en mà que cent estats federals volant”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!