ARA FA DEU ANYS

Ple de novembre: Descomposició d’ICV ( i VI )

Vaja! ICV+EUiA retiren la seva moció. Així, doncs, la segona serà l’última. Es proposa l’elaboració d’un Pla de Gestió de Residus on s’emfatitza, per segona vegada, la necessitat de promoure la seva reducció. La  proposta ve de la mà de l’Entesa per Sabadell i és una rèplica de la presentada i aprovada per unanimitat fa deu anys!

Estem davant d’una moció “maca” i ningú gosa votar-la en contra. Tal com succeí l’octubre del 2004 el govern es carrega de bones paraules, però no se’n pot deduir que agafi la iniciativa. Només cal escoltar al responsable del PSC, Cristian Sánchez,  com tanca la seva intervenció:   “…tot el que es pugui fer de més, benvingut sigui, i per tant, ja que podem treballar aquest pla tots plegats (grups municipals)  i buscar més impulsos d’altres organitzacions, crec que és una bona oportunitat per fer una millora de la gestió de residus que ha fet la ciutat, però, tot i això, Sabadell té un pla, no estem obligats per llei a tenir un pla local, sinó que seguim la planificació que marca el govern de la Generalitat, però de totes maneres oportunitats com aquesta permeten parlar del tema, és a dir que en aquest sentit treballarem plegats i buscarem una planificació millor.”

Ho deixa molt clar. Mantindrà l’actuació al nivell estrictament legal, sense considerar que la normativa només marca uns mínims i són les iniciatives de cada municipi, les institucions més pròximes a la ciutadania, les que possibiliten explorar i aplicar noves formes de lluitar contra el flagell dels residus. Res de nou, es gestiona sense iniciativa política.

En deu anys el govern municipal no ha estat capaç de posar en marxa cap actuació encaminada a la reducció de residus o per augmentar-ne el nivell de selecció. Després de dos lustres no hi caben excuses com: la falta d’oportunitats o la manca de diners, a pesar de la crisi. Senzillament  no hi ha voluntat política de fer aquest camí. Els petits avenços que es poden observar cal atribuir-los a l’augment de la consciència ciutadana respecte els efectes de la contaminació.

Amb l’aprovació per unanimitat de la proposta s’explicita el compromís de deixar elaborat el pla en un termini de cinc mesos. O sigui a partir de l’1 d’abril Sabadell disposarà d’un programa propi sobre residus.

Llengua! A les vigília de les eleccions municipals i a cavall d’un govern municipal cada vegada menys actiu i descompost, què pot fer pensar en el compliment d’un acord unànime del Ple?

Només podem suposar, amb il·lusió, que el mes següent assolirà les regnes de la ciutat un nou govern, la sensibilitat del qual no farà necessari presentar repetidament, cada deu anys, mocions clamant per a promoure la no generació de residus.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *