LA INNOVADORA ORDENANÇA DELS HABITATGES BUITS

Ple de novembre: Descomposició d’ICV ( IV )

Comença el tràmit per a l’aprovació de l’Ordenança sobre la verificació d’habitatges buits. La proposta és conseqüència de la moció presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Sabadell (PAHCS) al febrer passat. La intenció és forçar a posar al mercat els pisos buits retinguts per les entitats bancàries i les grans empreses, si porten més de dos anys buits. Es preveuen multes en cas de no fer-ho.

Amb una llarga intervenció la Marta Farrés descriu la situació de l’habitatge a la ciutat i els trets més significatius de l’ordenança. Fa èmfasi en els casos que està previst no aplicar-la per ser una situació transitòria o en contra de la voluntat de la propietat.

En Carles Marlés, regidor no adscrit, destaca l’efecte dissuasori pel fet de parlar-ne, tal com ha succeït amb l’impost sobre habitatges buits que vol aplicar la Generalitat. Només anunciar-ho i les entitats financeres han incrementat el nombre de pisos a lloguer.

Juan M. Mena d’ICV+EUiA fa el seu discurs ideològic sense cap aportació nova i reclama una vegada més al govern espanyol modificar la llei hipotecària, veritable causant dels desnonaments (no sabem si des d’aquí el senten, tant de bo) Quan acaba, com qui fa un incís, anuncia allò que ja han fet públic a la premsa: a partir d’ara se sumaran, molt sovint, a la intervenció que farà l’Aurelio Calvo en nom d’ICV, el qual explicarà la part més tècnica. Què vol dir? Què l’altra ala, EUiA, assumirà el discurs polític i ICV farà de “negre”? Això però no passarà sempre, només molt sovint?

Tothom mostra sorpresa, i arran de la queixa gesticular de l’Entesa i del PP, des de la presidència es fa memòria que l’ordre de les intervencions es fixa per la grandària dels grups. ICV, amb un sol regidor, ha de ser la primera en intervenir.

L’Aurelio Calvo d’ICV recorda que el seu grup (Ep! el seu no, un altre grup d’ICV) va presentar dues mocions relacionades amb el tema i no se’ls hi va fer cas. Terrassa va començar el 2013, afegeix, ja ha posat en marxa 982 expedients i les entitats bancàries han facilitat més de 100 habitatges al mercat de lloguer (aquests veïns ja fa temps que ens han passat la mà per la cara de moltes coses).

Des de l’Entesa el Maties Serracant esmenta que l’any passat ja havien proposat l’aplicació a les ordenances d’una taxa sobre els habitatges buits però va ser rebutjada pel PSC. Demana rapidesa en aplicar-la i suggereix que Vimusa pot ajudar a accelerar el procés de la posta en marxa.

PP i CiU anuncien la seva abstenció a l’espera de com queda després del període d’al·legacions. Segons els primers, l’ordenança no resoldrà res i per tant només és un titular de propaganda que no aplica ni Vimusa. CiU diu que els hi agrada el rerefons, la música de l’ordenança, però els hi fa por que només serveixi per a recaptar i esperen a conèixer més opinions tècniques (quan els hi sembla, uns i altres fan veure que són curosos, però realment s’amaguen sota la pell de be).

La ponent fa una espontània rèplica política al PP. Amb to d’acusació, destaca que el govern central no ha estat capaç de solucionar la problemàtica de l’habitatge i en conseqüència defensa la possibilitat d’aplicar altres polítiques des dels governs locals, i deixa per banal la intervenció del PP quan posa en evidència que no s’ha preocupat de conèixer les actuacions realitzades entre Vimusa i Serveis Socials, les quals detalla, totes encaminades a evitar desnonaments.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *