SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

2 de setembre de 2014
0 comentaris

DESPLANIFICAR EL RIPOLL

Ple de maig: Una samfaina ( II )

El govern vol aprovar inicialment per segona vegada la modificació del pla general a l’àmbit del Ripoll. Pla aturat sense cap explicació des del 2010, any de la primera aprovació.

El Josep Ayuso, després del trasbals sobre Ca n‘Alzina en el últim Ple, ja no és responsable d’urbanisme, va deixar la cartera, però estranyament  el govern encara no ha canviat de cuiner en el ple. L’ex d’urbanisme explica que s’ha de tornar a presentar la modificació perquè s’ha produït un canvi legislatiu, ara la propietat ja no està obligada a fer-se càrrec del 15% de l’aprofitament. L’home sense paraula ha llençat el pebrot verd a la cassola després de trossejar-lo.

Des d’EUiA, Juan M. Mena diu que els hi agrada la música (el crepitar de l’oli?) però no acaben de compartir la lletra. Asseguren que faran esmenes durant el tràmit. Sempre diuen de tirar-hi sal, pensa el cuiner, però finalment mai fan al·legacions, no cal patir.

EUiA també fa un recull d’allò que no els hi agrada: el fet de ser una modificació puntual sense una planificació estratègica; la introducció de nous usos relacionats amb la indústria urbana, la tecnològica, la restauració i l’ús religiós (al Ripoll ús religiós?); la falta de garanties de protecció medioambiental. Per tot això anuncia l’abstenció.

En Carles Marlés en nom d’ICV també anuncia el seu vot d’abstenció a l’espera del tràmit on presentaran esmenes. Aquesta modificació que se’ns proposa, diu, sí que respon a un interès general perquè és fa necessària la transformació d’aquest espai on s’hi acollia la indústria del ram de l’aigua avui desapareguda.

L’Entesa per Sabadell exposa que el tema del Ripoll els preocupa molt, per això han denunciat reiteradament l’abandonament d’edificacions industrials a la llera del riu. En Maties Serracant reconeix el problema d’un espai industrial infrautilitzat. Es queixa de la paralització d’aquest tema des de l’any 2010, però sobretot els preocupa que el govern no hagi aprés que la reactivació econòmica no depèn exclusivament de millorar l’atractiu de les finques. Fent servir la terminologia d’interès privat, diu, emprada aleshores pel regidor d’urbanisme Juan Carlos Sánchez (avui cuiner major).

Anuncia les possibles conseqüències de reduir la superfície mínima a la meitat o una cinquena part la que afecta a l’activitat, fet que pot arribar a capgirar el model actual de compatibilitat entre l’activitat econòmica i els valors ambientals, per l’increment de l’ús. Demana una proposta planificada més amplia que consideri la capacitat industrial de la ciutat amb capacitat per a garantir la protecció d’aquest àmbit, fruit d’un debat de reflexió global cap on vol anar la ciutat.

Després, a l’última volta, el Maties Serracant culpa al govern municipal de desplanificar, d’obrir expectatives sense tenir un control de les conseqüències. Tot plegat un brindis al sol. No estan d’acord amb aquesta forma de fer i anuncia el vot en contra, com qui vol apagar el fogó per evitar que el pebrot es cremi.

CiU i PP fan tot el contrari, acceleren la cocció. El tema està directament relacionat amb els interessos dels sectors proclius al seu model econòmic. Però el resultat de la votació final ja està tan clar que el PP ni es molesta en intervenir.

A la rèplica l’home sense paraula no aporta res de nou. Continua remenant, torna a repetir els arguments inicials: la necessitat de diversificar l’activitat i de fer accessible l’espai a petites empreses, tot plegat de forma compatible amb l’àmbit del Ripoll per preservar-ne les seves condicions mediambientals. Paraules boniques que amb els seus antecedents ressonen buides de contingut.

Però, ens apunta l’origen de tot plegat quan després de buscar mentalment més complicitats afirma que s‘ha d’escoltar al Gremi de Fabricants, a la Cambra de Comerç i al Centre Metal·lúrgic perquè ells sí que en saben, de debò… en saben. Només li falta afegir: nosaltres amb prou feines sabem què és fer de polític…  defensar el bé comú.

L’aprovació inicial d’aquesta proposta queda al foc amb l’ajut de CiU i PP, les abstencions d’ICV, EUiA i el regidor no adscrit i amb l’oposició de l’Entesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!