SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

22 d'octubre de 2013
0 comentaris

T’IRRITA LA FACTURA DE LA LLUM?

Doncs abans de seguir l’arbre de decisions adjunt és bo conèixer alguns dels factors que condicionen el cost de la llum i quins propòsits polítics amaga.

El Partit Popular, implicat en les grans companyies energètiques, legisla per a protegir-ne els seus guanys. Tal com ha fet amb la banca, nosaltres som els pagadors de les seves barrabassades econòmiques i dels deliris de grandesa. En aquest cas però, a més de sufragar amb la factura uns costos econòmics que no ens corresponen, les seves decisions van encaminades a reforçar l’oligopoli energètic. Algunes d’elles són:

Penalitzen l’estalvi d’energia. Dels dos factors que incideixen en la factura de la llum, han incrementat molt el terme de potència i baixat un xic el terme de consum (ho podeu comprovar si compareu les dues últimes factures). Així, tant hi fa el que estalviem o deixem de consumir, cada mes pagarem un cost fix elevat pel “capritx” d’estar connectats a la xarxa elèctrica. Cal doncs que revisem el terme potència que tenim instal·lat (quasi tothom el té sobredimensionat) i demanar que ens el rebaixin, així estalviarem mensualment més que si apaguem algunes bombetes.

Fan créixer la pobresa energètica. Amb el terme de potència incrementat, moltes famílies amb recursos escassos es troben de cop i volta amb un cost fix que ja no poden aguantar i s’han de donar de baixa del servei. No els serveix de res evitar el consum ni acollir-se al bo o tarifa social perquè també s’han canviat les condicions. Abans amb la tarifa social no es pagava el factor potència i ara l’han d’assumir, només compten amb una rebaixa del 4% a la factura. Els experts calculen que, amb les noves disposicions, la pobresa energètica atraparà a un milió i mig més de famílies. No és d’estranyar doncs que les ONG’S socials ara demanen mantes quan abans sol•licitaven estufes.

Obliguen a emprar d’energies d’origen fòssil. Tots sabem que la utilització d’aquestes energies (petroli, carbó, gas, urani), és el factor més determinant en l’increment de la contaminació i en conseqüència de l’efecte hivernacle. Però l’estat espanyol és pobre en jaciments de materials energètics, importa el 80% de l’energia primària que consumeix, fet que genera una forta dependència energètica i econòmica de les polítiques exteriors.

A banda, en cinc anys, la tecnologia fotovoltaica s’ha simplificat de forma rellevant i el seu cost ha baixat un 80%. Això possibilita fer-ne la socialització i ser una alternativa real o complementària al servei de l’electricitat en xarxa. Tothom (usuaris, instal·ladors, fabricants i distribuïdors) esperàvem una normativa que propiciés la seva implantació, tal com s’havia compromès el ministeri d’indústria, pel què significava de pas endavant i de reactivació econòmica en el sector.

Bé, doncs no s’han conformat amb augmentar el cost de la factura de la llum, sinó que també s’ha elaborat una normativa per evitar una implantació ràpida de l’energia fotovoltaica i garantir el consum des de la xarxa. Si s’aprova a les Corts la proposta en curs, per instal·lar una placa fotovoltaica caldrà donar-se d’alta i pagar un peatge fix complementari que duplica el temps actual d’amortització. I en el supòsit que la instal·lació de plaques aboqui corrent a la xarxa perquè en generi més que no se’n consumeix, a diferència d’altres països europeus, no es permetrà el balanç net, o sigui, descomptar-ne el seu valor a la factura del consumidor.

Davant d’uns polítics que només defensen uns interessos determinats i en contra del què diuen i signen, continuen l’aposta per un model energètic “fòssil” en detriment d’un model energètic “solar”, cal una majoria ciutadana organitzada capaç de forçar un canvi demostrant que un altre consum energètic és viable.

Amb aquesta finalitat va néixer fa dos anys SOM ENERGIA. Avui ja som 10.500 persones associades que promocionem i consumim energia verda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!