SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

23 de setembre de 2013
0 comentaris

LA VENDA CAMUFLADA D’ENERGIA

Si sabem que una de les causes de la contaminació del planeta i de l’efecte hivernacle, és el consum desmesurat d’energia —l’obtenció de la qual augura un col·lapse del sistema econòmic— perquè no se’ns educa per reduir la compra desmesurada?

Quan, anys endarrere, vàrem adonar-nos del risc que significava l’enorme volum dels residus que produïm, a banda de mesures legals encaminades a reduir-los, se’ns va ensenyar a reciclar i es van regular explicacions de com fer-ho en els propis envasos o en els manuals d’utilització. La conseqüència ha estat una compra més selectiva i una fabricació més respectuosa amb el medi ambient. Fins i tot a nivell quotidià no es fa estrany si rebutgem la bossa que ens ofereix la dependenta del super o demanem a la peixatera que no ens lliuri la comanda en el voluminós envàs de porexpan.

Les empreses de producció, per no ser qüestionades, també han avançat en aquesta direcció. En són un exemple els fabricants d’equips informàtics, els quals han reduït enormement els seus embalatges i han augmentat la utilització de materials reciclables, i la producció automobilística, on algunes marques ja ofereixen models reciclables en un 85%. De forma simplificada podríem dir que des de la compra quotidiana podem col·laborar activament per apaigavar la contaminació física i alhora forçar a produir un tipus de residu més respectuós amb el medi.

Tanmateix, respecte l’energia emprada en el cicle de vida d’una peça: cotxe, nevera, cafetera, prestatgeria o sofà, no se’ns ofereix cap informació energètica que ens permeti escollir en el moment d’adquirir-la i condicionar la seva producció. Quan compro ningú no m’explica que una prestatgeria d’alumini costa energèticament 3 vegades més que una d’acer; enlloc consta que per oferir un suc en un envàs de “tetrabric” s’ha gastat 3,5 vegades més d’energia que fer-ho amb un envàs de vidre; que les pomes de Xile, aquestes que trobo a la botiga al costat de les de Lleida, porten implícita 8 vegades més d’energia de transport que les seves veïnes.

Quan se’ns informarà abastament sobre el consum energètic de cada producte que comprem? Què esperen les nostres autoritats a legislar i promoure informació energètica per a conduir-nos cap al consum energètic responsable i sostenible?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!