marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 de maig de 2019
0 comentaris

“DÉU MEU” PRESENTAT A POLLENÇA

La Biblioteca Municipal Can Llobera, de Pollença, ha acollit anit la presentació de “Déu meu”, de Jaume Santandreu, síndic de Can Gazà.

«Déu meu» és el més afortunadament drapaire de tots els textos de Jaume Santandreu, en el sentit gairebé literal del terme, tot i que el transcendeixi i l’ennobleixi, ja que un drapaire és la persona que comercia amb els draps vells, amb paperassa i amb altres objectes de rebuig.

Així, Jaume Santandreu, aquí, canvia els draps vells per les interrogacions que negligim però que necessitam per viure amb plenitud; la paperassa, per les utopies que desatenem irresponsablement i la ferralla que ens fa nosa, per les lluites en favor de la dignitat personal i col·lectiva que deixam morir d’inanició. I amb aquest material d’al·luvió degudament tractat i enaltit ens presenta un text que té molt de medicament presentat en càpsules i indicat per combatre la beneitura, la idiòcia i l’estupidesa.

I per acabar de dignificar la seva bastida, aquestes 220 píndoles varen ser sintetitzades, com en un laboratori, a Can Gazà, el paradís trobat de Jaume Santandreu, com ja he dit, l’obrador de prodigis del Secar de la Real. El lloc on, des de fa més de quaranta anys, les humanitats mallorquines més retudes poden redreçar-se. Un indret singular on res no és estrany i tot és possible que té gentilici i tot, gazanenc i gazanenca, com correspon a tot poble o tribu que es preui de ser-ho. I és per això que tots els qui formam part d’aquest paratge-planeta amb gravitació pròpia i on la realitat i la quimera comparteixen espais, ens sentim molt nostre aquest «Déu meu», un déu tant Santandreu com gazanenc.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.