SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

5 de gener de 2011
0 comentaris

1- Ple de desembre: EL PLE DE LA LAÏCITAT

Comentaris previs.

Un cop més, fent prevaldre els interessos del govern municipal per damunt dels de la ciutadania, el Ple es va convocar a les vuit del matí. Tothom es va esforçar per ser-hi a l’hora, minut amunt o avall, però cinc regidors/res s’incorporaren a l’inici del segon punt i la regidora del PP va arribar en el debat del pressupost, el tercer punt. A la sala, un cop més, els tècnics, els periodistes, tres persones de públic i el grup de CC.OO amb la samarreta negra dedicada al Sr.Bustos.

Durant la sessió es van palesar dos fets: Primer. El PSC i el PP ja han perdut la vergonya, ara s’estimem en públic, són parella de fet: PSCpp. El govern ha deixat de filar prim i s’endureix amb actituds de prepotència, tret d’honroses excepcions, obviant l’oposició. Amb aquesta actitud menysprea o subestima el 44% de l’electorat, fet incomprensible si pensem que només falten quatre mesos per les eleccions municipals.

Segon. Generalment quan els nostres representants municipals veritablement fan de polítics i enceten temes ideològics, fan passar vergonya aliena, no tant per les postures sobre el tema com perquè el nivell polític de la majoria dels nostres representants és deplorable. Que tothom pugui exercir de polític no és sinònim que tothom estigui polititzat, o sigui amb les pròpies concepcions endreçades i clares.
Tal com ho he vist:

El pressupost del  PSCpp  pel 2011

Els primers punts de l’ordre del dia són sempre els temes econòmics. Aquesta vegada es centraven en donar llum verda, un cop resoltes les al·legacions presentades, a tres dels temes tractats en el ple anterior: la modificació dels estatuts de SERESA, les modificacions de les ordenances fiscals, i el pressupost general per a l’any 2011. Amb els mateixos arguments del ple anterior, l’equip de govern no va acceptar cap de les propostes de CiU, ICV-EUiA, ES i ERC, sembla que ni tan sols les va considerar, el fet va desencadenar durant dues hores la repetició dels raonaments del ple anterior per part dels grups de l’oposició.

Nosaltres, per tal de no repetir-nos i alleugerir la crònica ens passarem per alt el debat, el ping-pong polític respecte els tres punts esmentats. A banda, si el voleu refrescar, el trobareu a  “EL PRESSUPOST DEL PSC-PP PEL 2011”. Tanmateix, excepcionalment, ens permetem reproduir la intervenció íntegra de la Virgínia Domínguez, de l’Entesa, en el moment de tractar les ordenances fiscals, la qual amb una brillant exposició ens mostrava la indiferència amb què el govern tracta el conjunt de l’oposició:

“El 25 d’octubre, l’Entesa per Sabadell va adreçar a l’alcalde un seguit de propostes de modificació de l’esborrany d’ordenances fiscals. Vuit dies després, en el ple d’aprovació inicial, el Sr. Manau va afirmar que parlaríem de totes les nostres propostes en el període d’al·legacions.

Des de llavors, ni el Sr. Manau ni cap altre membre del seu govern no s’han adreçat al nostre grup municipal per comentar o discutir aquestes propostes en cap moment. Ni tan sols per dir-nos que les havien considerat i les havien rebutjat. L’únic retorn que hem tingut és la comissió informativa del passat dijous on se’ns va lliurar l’informe d’al·legacions.

Ho lamentem. Vostès han menystingut les nostres propostes, no s’han dignat ni a comentar la seva viabilitat. De les paraules del Sr. Manau al Ple “parlarem en el període d’al·legacions, parlarem de totes les seves propostes” havíem entès un altre tipus de diàleg, però, de fet, ja sabem que vostès només dialoguen amb el PP.

L’Entesa per Sabadell havia fet propostes, com sempre fem, i havíem fet l’esforç d’introduir elements innovadors. Per exemple, conscients de què l’Ajuntament necessita recursos, però també de les dificultats que passen moltes famílies per efecte de la crisi, havíem llençat una proposta amb criteris de corresponsabilitat. Una mesura excepcional per una situació excepcional. Proposàvem que s’apliqués un increment del 50% de l’IPC previst, que en aquell moment era del 2%, així que hauria estat un increment de l’1%.

No es tractava d’entrar en una guerra de xifres. Es tractava de buscar un criteri, un criteri adaptat a la situació actual de la nostra ciutat. Si ara l’IPC previst és del 2,5%, hauríem estat disposats a acceptar un increment de la meitat, de l’1,2%.

Però vostès ni tan sols han entrat en aquest diàleg. Perquè el diàleg no forma part de la seva manera de governar. Per què dialogar? L’únic que els importa és aprovar les coses com sigui encara que no comptin amb el suport de ningú més que del PP, la seva crossa. El seu tancament en banda, la seva manca de sensibilitat, no ens permet donar suport a les seves ordenances fiscals.”

Cal assenyalar com una altra vegada el Jordi Soriano, el portaveu del PP, i el Sr. Manau van competir per veure qui defensava millor el pressupost, fins el punt que cap dels dos es va arrugar a l’hora de desqualificar a la resta de grups. El primer va arribar a dir no haver vist cap aportació positiva de l’oposició en tres anys i mig. Comentari que va ser replicat per la Carme Garcia, portaveu d’ICV-EUiA, recordant-li la trentena de mocions presentades pel seu grup , mentre el PP en tot el mandat només n’havia fet una, la de “la burka”. Finalment, els estatuts, les ordenances, i el pressupost del 2011 foren aprovats definitivament pel PSCpp.

A les deu del matí, quasi sense debat i amb el mateix corró (PSCpp), foren votats els punts cinquè i sisè referents a operacions de crèdit per l’Ajuntament i per l’empresa municipal de la Fira.  Seguidament s’iniciaren els dictàmens de serveis socials. El primer era la proposta de prorrogar la concessió del servei d’atenció domiciliària. El ponent del PSC, en Ramon Burgués, explicà que funcionava correctament i alhora s’havien incrementat el nombre de serveis. La proposta era esgotar el límit de pròrroga amb un any més. El portaveu d’ERC li replicà “precisament, per ser rellevant l’augment de l’activitat, el recomanable era licitar-lo immediatament”. La Virgínia Domínguez exposà que tots els grups havien rebut queixes pel mal funcionament del servei. Al no estar realitzat l’estudi per conèixer el grau de satisfacció, va afegir, no era prudent prorrogar-lo, tampoc animava a fer-ho el nombre de deficiències observades per l’auditoria de la Diputació. Els grups d’ICV-EUiA i CiU feren comentaris similars. Finalment el ponent manifestà la confiança en l’empresa i s’aprovà amb els vots de la parella PSCpp, la resta de grups s’abstingueren.

Els següents punts, vuitè i novè,  tractaven de la implantació d’un nou servei social per les persones adjudicatàries dels habitatges socials. En el primer s’iniciava el tràmit d’aprovació i en el segon s’adjudicava. Això provocà polèmica, tots els grups de l’oposició convenien en la incorrecció legal d’adjudicar un servei abans de legitimar-se, doncs l’aprovació definitiva serà en un segon ple, on seran ateses les possibles al·legacions. A més, era una queixa generalitzada, no se’ls havia facilitat la documentació que justificava la creació del servei. Una vegada més, matusserament es prescindí de l’oposició i el tràmit anà endavant amb els vots del PSCpp.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!