Regressions

Reflexions amb dades

4 de juny de 2017
9 comentaris

Qui evadeix més impostos? Els rics o els pobres? Palà o Sala i Martín?

Acabàvem d’encetar el 2013 i el Roger Palà i el Xavier Sala i Martin s’estomacaven digitalment i pública a les xarxes socials. En Sala i Martin havia escrit un article a La Vanguardia explicant que la majoria del frau fiscal prové de petites quantitats evadides per la majoria dels ciutadans. El Palà li contestava que, segons un informe de Gestha, més del 70% del frau fiscal al Reino de España provenia de grans empreses i corporacions… i ja la vam tenir muntada. Després d’alliçonar-nos sobre el tema de l’evasió fiscal i de com n’és de difícil d’estudiar amb dades (és clar, els defraudadors fan tot el possible per amagar les seves il·legalitats) en Sala i Martin va acabar brandant un estudi (de 1994!!!!) segons el qual “els rics tendeixen a evadir proporcionalment menys que els pobres”.

Tot plegat em va venir a la memòria l’altre dia llegint un estudi de Gabriel Zucman, professor d’economia a la Universitat de Califòrnia a Berkeley i col·laborador d’en Thomas Piketty. Aquest estudi és, molt probablement, el més complet fins la data sobre evasió fiscal. Els autors han fet servir els documents filtrats en els anomenats “Swiss leaks” per identificar tots els comptes de suecs, noruecs i danesos al banc suís HSBC. Aprofitant que en aquests països les declaracions de la renda són accessibles, els investigadors han pogut connectar comptes a HSBC amb ciutadans escandinaus, i veure així si els diners en comptes suïssos eren declarats correctament o no (l’estudi també inclou tota una colla de controls amb altres fonts).

Les troballes de l’estudi sorprendrien el Sala i Martin (si és que realment es creu les coses que diu), però potser no gaire a la resta del planeta. En tot cas, està bé poder posar-hi  números. Primer, el 95% dels individus (suecs, noruecs o danesos) que apareixen als “Swiss leaks” no declaraven els seus comptes a Suïssa. Per tant, ja no cal que repetim mai més allò de que tenir comptes a Suïssa no és il·legal: no ho és necessàriament, però la  immensa majoria (95%) de la gent que té comptes a Suïssa els té il·legalment… vaja: els té, precisament, per no declarar-los!

I segon i, potser, més important: mentre que el total de la població dels tres països escandinaus evadeix un 2.9% dels impostos, el 0.01% més ric (gent que té fortunes de més de 40 milions d’euros) evadeix més d’un 30% dels seus impostos. Com es mostra a la primera figura de l’article, el 95% “de baix” ens comportem si fa no fa igual, mentre que el percentatge evadit es dispara ràpidament a partir del 5% de dalt de tot.

Figura 1. Percentatge dels impostos evadits sobre el total d’impostos a pagar, segons la riquesa. P0-10 representa el 10% més pobre de la població, P10-20 el següent 10% i així successivament. Font: Altasaedter, Johannessen, Zucman, Tax evasion and inequality (2017).

Crec que amb aquesta gràfica podem donar el tema per tancat o, si més no, per molt ben encarat. I el proper cop que el Sala i Martin ens expliqui una historieta amb flaire de ciència, fem un esforç i pensem en aquesta gràfica.

 1. Voler igualar el comportament fiscal entre els ciutadans del Reino d’España amb les monàrquies escandinaves és com voler igualar peres amb pomes.
  Personalment, els arguments del sr. Palà són del tot esbiaxats i determinats per qüestions ideològiques, més enllà de tota objectivitat.

  Atentament

  1. Ni giragonses ni fugir d’estudi. Dic que trasl·ladar dades dels ciutadans de les monarquies nòrdiques com si fossin les mateixes que les dels ciutadans del Reino de España no té cap sentit. La responsabilitat davant els deures fiscals (i no fiscals) en aquests dos col·lectius són molt diferents (els uns -els nòrdics- són de moral protestant, els altres -els hispans- són de moral católica… amb les excepcions a banda i banda, clar).
   No sé on troba “autojustificació” en el meu comentari… Dir-li que he estat sempre dins la legalitat pel que fa a la fiscalitat (quan he estat treballador “per compte aliena”, autònom i pensionista), i que m’han ofert més d’un cop comissions i les he rebutjat sempre.

   Atentament

  2. No em referia, és clar, als deures fiscals de cadascú: només faltaria! Em referia a allò que es coneix com a “biaix de confirmació“: la tendència natural a tenir en compte evidències que confirmen els nostres punts de vista, i a descartar les que hi van en contra. És un fet ben documentat que als països escandinaus es defrauda, en general, menys que aquí (l’article en parla, de fet). Però d’aquí a posar en dubte que el patró serà universal hi ha un triple salt mortal. La millor evidència que tenim suggereix que els rics evadeixen més que els pobres: si vostè creu que a casa nostra això no és veritat, faci la recerca i escrigui un article.

  3. “Els arguments del sr. Palà són del tot esbiaxats i determinats per qüestions ideològiques, més enllà de tota objectivitat”. Oh, i tant. Els arguments del sr. Sala són la llum i la claror de la raó, la veritat revelada i el camí de la salvació. Tant si és vostè real com si no, admiro el seu talent còmic.

 2. Potser sí que els arguments del sr. Sala i Martin donen més llum que no pas els del sr. Palà. O això és la meva opinió.

  De tota l’altra parafernalia que comenta, res a comentar-li (no tinc la mateixa opinió, però, dels arguments del Sr. Sala i Martin)
  I no sé què vol dir amb això si sóc o no real.
  Ja m’expilcarà què pren per escriure un comentari tant místic… No será pas jesuita?

  Atentament

  1. I? Què més dona això per tot el que explico a l’entrada? Vull dir, que no sé si el que dius és correcte o no (Geshta va fer un comunicat sobre l’estudi: que aquest estudi no estigui disponible no vol dir que “no existeixi”) però, en tot cas, no afecta en res tot el que explico…

  2. No sé, suposo k si és rellevant que l’estudi del Sala Martin sigui antic, més rellevant serà que el del Palà no existeixi …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!