Regressions

Reflexions amb dades

1 de juny de 2014
0 comentaris

Jo discrimino les dones… i tu també

Ara fa uns mesos em vaig embolicar en una d’aquestes discussions tan entretingudes que es generen al món 2.0. Un periodista d’un diari progressista havia seleccionat una mostra de dotze piulades a Twitter sobre no-sé-quina notícia i, curiosament, totes eren d’homes. Quan algú (la Gemma Galdon, em sembla recordar) li va fer notar al periodista que potser en podria haver triat alguna d’una dona, un altre periodista, atacat de corporativisme laboral i de gènere, li va deixar anar que allò eren bestieses: que, de ben segur, el company havia seleccionat les millors piulades sense preocupar-se de si eren d’homes o de dones; i que tot plegat era banalitzar el masclisme. Li vaig fer notar al xicot que potser havia de llegir una mica de literatura sobre el “biaix implícit” (i em vaig proposar escriure alguna cosa aquí sobre el tema).

El biaix implícit és la tendència que tenim a discriminar (per raons de gènere, d’orientació sexual, d’ètnia…) sense adonar-nos-en. D’evidència científica del biaix implícit n’hi ha per donar i per vendre però un experiment relativament recent és especialment clarificador. En l’experiment, els investigadors van enviar currículums a professors i professores d’universitat com si fossin candidats a ocupar una plaça d’investigador, i van demanar als professors i professores que avaluessin els currículums. Els currículums eren, de fet, inventats i els noms dels candidats (noms d’home o de dona) eren assignats a l’atzar als currículums. Així doncs, no hi havia cap raó perquè els currículums dels homes fossin millor (o pitjor) valorats que els de les dones.

Però el fet és que els homes van ser sistemàticament més ben valorats en totes les dimensions estudiades, per professors i per professores indistintament.

Jo discrimino les dones... i tu també

I no només això: quan es demanava als professors i professores que oferissin un sou inicial als candidats i les candidates per treballar al seu laboratori, els sous dels homes (uns 30.000 dòlars anuals) eren, altre cop, significativament més alts que els de les dones (uns 26.500 dòlars anuals).

Jo discrimino les dones... i tu també

La cosa, òbviament, és que el biaix es produeix inconscientment i, per tant, tots en som víctimes (per molt progres i il·lustrats que siguem). La propera vegada, doncs, que hagueu de triar una colla de piulades incloeu-ne alguna d’una dona. No estareu fent caritat: segurament estareu incloent piulades objectivament millors que heu deixat fora per culpa del biaix implícit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!