Regressions

Reflexions amb dades

10 de novembre de 2014
2 comentaris

I si haguessin votat els unionistes?

Llegeixo com unionistes de diverses denominacions (des de federalistes fins a fatxes confessos) s’adjudiquen els vots de tots els que no van anar a votar ahir. I, dic jo, que no deu ser pas tan difícil estimar què hagués passat si els votants dels partits  que van boicotejar la consulta haguessin anat a votar No. Fem l’exercici (potser l’ha fet algú ja, però vaja, és tan senzill que no em molesto en buscar-ho).

Segons la Generalitat, en les últimes eleccions al Parlament (el 2012) hi va haver 1.344.149 persones que van votar PSC, PP, Ciudadanos i UPyD. Si suposem que cap d’aquestes persones va votar ahir i que totes s’inclinarien pel No, la participació total en un hipotètic referèndum hauria estat de 3.649.439 persones, de molt llarg la major participació en cap referèndum mai celebrat a Catalunya (molt per davant del segon, el de la Constitució de 1978 que va mobilitzar 2.986.726 persones). Per altra banda, el 1.861.753 de sí-sís d’ahir haguessin suposat el 51.01% dels vots.

Per tant, si tots els votants dels partits anti-consulta haguessin votat No ahir, el Sí-Sí hagués guanyat per majoria absoluta (51.01%, més vots que totes les altres opcions juntes) en el referèndum més multitudinari de la història de Catalunya. Potser que ens deixem de tonteries i posem full a l’agulla, no?

  1. Bé, diguem que és una hipòtesi del pitjor escenari possible. És comptar que els votants de diumenge eren tots votants de CiU, ERC, ICV i CUP i que no mostraven un vot unànime, i en canvi s’afegirien tots els votants de PSC, PP i Cs dels quals no va votar ni un i tots ho farien de manera unànime. I a més que, en cas d’un vot binari, Sí o No, tots els Sí-No cauen a la segona opció i cap a la primera.
    O dit d’altra manera, un referèndum amb una altíssima participació on els vots indepes serien exactament els mateixos que el diumenge i tots els nous vots serien pel No.
    Tret que sigui o no creïble, que no ho és gaire perquè es busca justament una situació extrema, una anàlisi del pitjor escenari serveix per a mostrar les nostres febleses i què hem de corregir. Diguem:
    – Ens cal mantenir la mobilització dels votants al 9N.
    – Ens cal treure a la llum el vot que no es va manifestar per por o altres arguments.
    – Ens cal atreure els Sí-No, que en un vot binari caldria assimilar a indecisos.
    – Ens cal buscar més vots entre els actuals indecisos.
    I diguem també que si en el pitjor escenari guanyem és que ho tenim força coll avall. Ara, encara queda feina pel davant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!