Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Viêt Nam – Irak

Avui canviaré una mica les meves impresions d’un viatge.
Els Estats Units ténen un problema. Només cal llegir els blocs on la discussió de comparar les guerres de Viêt Nam i Irak com també Afghanistan estàn al carrer.
”Llegeixo avui a la premsa de Nova Zelanda :
Els veterans de la guerra del Viêt Nam guanyen la seva última batalla. Aquells joves soldats que els van enviar a la guerra de Viêt Nam donant suport als Estats Units, van estar exposats totalment a l’herbicida ‘Agent Orange’. Quan van tornar després de la desfeta i derrota americana, ningú a Nova Zelanda ( Govern, societat, etc. ) els va anar a rebre, ni es van ocupar d’ells per res. Després de 34 anys (!!) de lluites i discusions, el Govern actual de Nova Zelanda, ha acordat:
Pagar US Dollars 40.000,- als soldats amb deficiències degudes a l’agent orange.
Pagar US Dollars 35.000 als fills dels veterans que van néixer amb discapacitats arrel d’aquest herbicida assasí.
Pagar US Dollars 30.000 a les dones que van perdre els seus homes a la guerra.
Amb aquests pagament, també s’inclou una carta de disculpes per part del Govern de Nova Zelanda, organitzar una desfilada d’honor i actualitzar i revisar les associacions de veterans de guerra i les pensions.
Són un total de 3400 persones. Han estat 34 anys de lluita. Quan van tornar, es van sentir humiliats. Ningú els va fer cas, a més d’haver participat en una guerra bruta que ells no volíen i sobretot per haver estat exposats i haver lluitat en un medi absolutament cobert per l’agent orange llençat per els americans per matar.
Són notícies que et sobten i et causen sorpresa. Però que finalment aquests veterans han guanyat.
Penso ara en la lluita per la memòria històrica del nostre país. Tinc la sensació que durant els anys del franquisme tots aquells que van perdre la vida, o els van matar, no ténen cap dret i aplaudeixo la iniciativa de l’Associació per denúnciar els crims durant els anys de ”pau ¿?”.

El meu viatge a Viêt Nam també m’ha servit per conéixer moltes històries i la història d’un poble i com va haver de lluitar per aconseguir la seva independència i llibertat.

La notícia dels veterans de guerra de Nova Zelanda la podeu llegir a www.stuff.co.nz i si voleu llegir blocs de ciutadanas dels Estats Units referits a les guerres de Viêt Nam podeu entrar a Google i demanar un Google Alert : Vietnam News. Blocs molts significatius i interessants.”


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.