Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Viatjar pels grans rius – Ayeyarwaddy / Birmània/Myanmar

Publicat el 1 d'agost de 2012 per rginer
En els meus posts ja he manifestat com m’agrada viatjar pels grans rius, fet que vaig descobrir quan per primera vegada un avió em va portar fins a Hà Nôi. A Viêt Nam navegar per els rius és un fet habitual i la mare dels grans rius asiàtics, el Mekong t’ofereix aquesta possibilitat de diverses maneres. Pels que viatgen per aquest país i es volen desplaçar fins a Cambodja, Phnom Penh, res millor que embarcar a Chau Doc, Viêt Nam i navegar per el riu Mekong fins la capital del país veí.
O si et desplaces per el nord a les muntanyes on està situada Sa Pa, pots fer un desplaçament des dels poblets o mercats on viuen els H’mong negres o vermells, per el riu Day.
Els viatges més llargs que he fet han estat per dos rius a Birmània/Myanmar, el Ayeyarwaddy/Irrawaddy i el Kaladan. Més de set i vuit hores.
De Bagan a Mandalay, a contracorrent, és a dir, un viatge lent, molt lent. De Sittwe a Mrauk U un retorn accidentat amb vents forts i pluges monsòniques.
Navegant per aquests grans rius frueixes de tot; calma, silencis, descans, respirar, conversar, mirar, llegir, veure la gent pujar i baixar del vaixell, els pescadors. Els camps d’arròs a la vora del riu on mai pots veure on s’acaben.
Planificar un viatge per aquests països cal ser curós. No es pot anar amb la idea típica i tòpica si avui és dimarts som a Amsterdam, es necessita temps. Quan no disposes d’aquest temps, aleshores, millor planificar per viatjar a llocs concrets i pots tornar a casa amb unes vivències úniques i un aprenentatge que només viatjant amb temps pots continuar emplenant el teu cistell de sabiduria. 
I navegar per els rius és una manera d’aprofitar aquestes vivències i aprendre.

Novament un video de’n Henrik Groenen, a Vimeo. Com molt bé diu en el comentari,
va tenir encara sort que a Birmània/Myanmar el transport per els rius encara és vigent, perque en altres països es substitueix ja per el transport per carretera o els avions.
El que no diu és que de vegades és més ”ràpid” navegar per el riu que no pas carretera o en tren ! I que és el transport més barat per la gent del país, per diners i per espai.
Els birmans no ténen capacitat econòmica per viatjar en avió dins el seu propi país (bé, sí, la classe benestant, és a dir, militars i famílies, i propietaris de grans negocis), i el tren que també és molt barat, els trajectes es fan eterns. Però avui parlem de navegar.

Contrasta quan navegues per el riu Ayeyarwaddy/Irrawaddy i veus passar prop teu The Road to Mandalay, antic vaixell colonial britànic, restaurat, un luxe exquisit
(penseu en els temps de finals del secle XIX fins a la segona guerra mundial, i els britànics com a amos i senyors de la Índia i Birmània). Els occidentals de poder adquisitiu molt alt poden gaudir d’aquest viatge fluvial com a representants de la classe colonitzadora dels vells temps. El contrats és evident.

I aquest és el video d’un viatge des de Mandalay a Bagan. Moltes hores, molt de moviment i deixar passar el temps al llarg de tot el dia. En aquest cas el vaixell segueix el corrent d’aquest riu cabalós. El riu més important que creua tot el país de nord a sud, 2.170 kms, navegable en la major part, aproximadament 1.600 kms i neix a l’estat de Kachin vora l’Himalaia.

Fotografia: The Road to Mandalay. Riu Ayeyarwaddy/Irrawaddy. Setembre 2009. RG


 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.