Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Vianda – animals domèstics

Publicat el 9 de juny de 2007 per rginer

Jo no sabia que a Viêt Nam mengen carn de diversos animals; pollastres, ànecs, conills, serp i ….. gos ( canis familiaris). Em van informar que a Korea també en mengen.
Ténen una raça específica de gos per vendre la seva carn.
Jo que sóc persona que ho tasto tot i m’agrada menjar la vianda dels països en els que m’hi trobi, aquesta vegada m’hi vaig negar, ni a veure les botigues de venda ni tan sols a fer una foto, ni per suposat menjar-ne.
Tinc un gos a casa, en Monty, i la veritat la seva imatge sempre em venia al pensament.
Per no espantar els viatgers occidentals, aquest tema és prohibit de parlar-ne.
‘No és una menja generalisada en el país. Ni a Ho Chi Minh City, ni a Hue, no en trobes de restaurants locals que en serveixin ni botigues que en venguin, però a Hà Nôi i el Nord sí que n’hi han i moltes. Si teniu el pensament o ja teniu els bitllets per anar a Viêt Nam, recordeu aquestes paraules :
‘THIT CHÓ’. Si aquest rètol és en una restaurant, vol dir que la carn que serveixen és de gos. ‘THIT GÀ’ vol dir carn de pollastre; ‘THIT BÒ’ carn de bou; ‘THIT LO’N carn de porc.

A Hà Nôi quan se surt direcció nord, normalment passes per un carrer molt llarg, el Pho Nghi Tam. De sobte deixes enrera uns barris colonials, ben diferenciats, barris de poble vietnamites també ben ordenats, parcs i llacs melancòlics, i entres en aquest carrer-carretera que és veritablement un batibull impresionant i a més et trobes botigues, una al costat de l’altra on venen la carn de gos.

El mestre Hû’u Ngoc escriu en un dels seus articles que la seva amiga de Suècia Agneta volia compartir taula en una casa comunal de la Província de Hà Tây en una menja tradicional vietnamita . ‘ ân cho biêt’. Serveixen carn de gos, carn de porc i de pollastre. Agneta va començar a menjar les dues últimes carns i de sobte la seva cara es va tornar de color vermell i sense saber si tragar el que havia menjat o llençar-lo. Finalment s’ho va empassar i després va dir: ‘ Deliciós’. Havia menjat carn de gos, sense saber-ho. Va decidir no menjar-ne, però no s’hi negaria a fer-ho quan fós la persona convidada a la taula.

Molts vietnamites es posen també nerviosos quan els serveixen aquesta carn. No hi han estadístiques, però no crec que hi hagi molta gent que en mengi. I de fet està prohibit de menjar-ne a les pagodes, i les dones i els intelectuals ni la tasten.

El millor dia per passar per el carrer Pho Nghi Tam és durant la primera fase del mes llunar. Els vietnamites creuen que comprar i ‘assaborir’ carn de cà en aquest període, dur la mala sort a casa.
Així que els restaurants i les botigues de venda són tancats, perque els clients fugen i no apareixen.

Penso, però, com molts occidentals no poden menjar els menuts, ni els cargols, ni els conills. A l’Est de l’Àsia els gossos ténen un simbol molt ambigu; de vegades molt estimats per la seva fidelitat, i de vegades rebutjats per ser una bèstia salvatge i irracional. Al Tibet, els gossos són l’encarnació del luxe i de la gelosia.

Però a Viêt Nam es menja molt i molt bé, i és un veritable paradís per a tothom, també per els vegetarians.

Com no vaig fer cap fotografia amb el rètol de Thit Chó, aquí en teniu una d’un restaurant de carretera. N’hi han moltíssims i plè de rètols com els que es veuen on es pot llegir el tipus de menjar que ofereixen.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.