Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

UNICEF: Fotografia de l’any – Danys col.laterals de la guerra

Publicat el 16 de gener de 2011 per rginer

Nguyen Thi Ly té 9 anys i viu a Da Nang, centre de Viêt Nam. Té malformacions congènites que la diferencíen de tots els altres infants. La presió que pateix al pit li dificulta el respirar, córrer i el dolor que mai marxa … La seva cara també és imperfecta, un dany físic molt extès entre les víctimes de l’agent taronja (agent orange) les armes quimiques que es van llençar al llarg de la guerra en el seu país.

Ella és la tercera generació de la família. El seu avi Le Duy Tinh, un veterà de la guerra va ser soldat a la zona de Quang Tri i exposat a la malaïda dioxina de forma continuada.
Nguyen Thi Ly tenia un germà, també amb malformacions, i que va morir.

La guerra va acabar l’any 1975. I en aquest bloc en la categoria Agent Orange-Dioxina he escrit una i una altra vegada com l’oblit s’apropia de la gent i els danys terribles que pot causar una guerra en el temps; són els efectes col.laterals.
Armes químiques utilitzades contra la població civil i que uns anys més tard van ser la excusa per endegar una guerra en un altre país.

Segons dades oficials hi han més de 1.2 milions d’infants a Viêt Nam que pateixen malformacions. Podem veure la cara de Nguyen Thi Ly, la seva mirada trista. Els Tribunals dels EE.UU. continúen denegant compensacions als afectats vietnamites, per part de les empreses Dow Chemical i Monsanto i del mateix exèrcit. D’altres països sí han rebut les compensacions …. Corea del Sud, Nova Zelanda, Austràlia …

Ed Kashin fotògraf nordamericà ha fet una sèrie de fotografíes d’aquests infants. Ell els anomena ‘els veterans d’una guerra’. Amb el seu treball vol demostrar que la guerra causa dolor, patiment, crueltats de llarga durada, no només en una sola generació. Quan vaig visitar Hu’ê, la facultat de Medecina i les escoles i orfanats, tenia davant meu una part d’aquests infants. L’equip del Dr Nhan fa una feina extraordinària amb l’ajut del govern del seu país com també d’organitzacions internacionals i persones anònimes. Tinc pendent un apunt …. encara he d’editar l’esborrany.

La Fotografía de l’Any – Autor: Ed Kashin : És el veredicte del jurat del propassat 17 de desembre 2010.
No es poden oblidar aquestes crueltats.


  1. No, no es poden oblidar. Tu ens has informat sovint objectivament i implicadament. Aquesta és la manera de funcionar de les grans potencies i “els mercats”, és bo saber-ho perquè no ens deixem enganyar per llurs falàcies. Gràcies per tornar-ne a parlar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.