Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Têt – Una bona menjada

Penso que més que celebrar la festa del Têt -Any Nou – és millor dir ‘ fer una bona menjada durant els díes del Têt’.
El primer dia la família al complet es reuneix a casa i omple la taula de menjar, ja que és el primer àpat que es serveix per a tots els seus ancestres que han tornat per ser-hi presents. El cap de la família ofereix la menja, encén tres bastonets d’incens, i comença una pregària. Anomena pèr el seu nom a tots els familiars morts fins a la cinquena generació i els convida a participar en la festa que tota la família ha preparat.
Se’n diu ‘ donar la benvinguda’ i és de fet el preludi de la festa del Têt.
Aquesta cerimònia es fa tots els matins durant els tres díes de la festa reafirmant així la unió de la família i davant dels altars amb les fotografíes dels familiars morts, fan la seva pregària, molt curta.
És tant important per els vietnamites aquesta festa que entre ells no comenten ‘ on celebraràs el Têt ? sino ‘ feràs la menja del Têt amb tota la família ?’.
El menjar es cuina uns díes abans, de manera especial, perque durant els tres díes no es faci malbé i tenir-ho tot a punt.

Hi han unes menges especials i que mai poden faltar en aquests díes. Fins i tot els regalen als estrangers i turistes que en aquest moment són a Viêt Nam.

Banh Chung – Arròs glutinós amb carn de porc dins unes fulles de banana i bambú i embolcat com un regal.
Durant aquests díes se’n poden veure milers i milers arreu del país en totes les botigues grans i petites, als carrers, per els pobles.

Banh Day – Senzillament arròs fet especial i prensat en un plat com si fós un pastís.

Mút – Fruites, vegetals i hortalisses, assecades amb sucre.
Gengibre, coco, pinya, plàtans, llimes, aranja.

En la fotografia podeu veure mút en una petita botiga de Hà Nôi. Es pot trobar al llarg de l’any.

Evidentment hi han molts més plats sobre la taula. Fruita fresca com el drac vermell o la síndria tampoc hi falta.

També tothom té un arbre a casa, el ‘kumquat’ o un presseguer en flor. Els carrers són plens de flors i de bonsais en flor. I he estat mirant els preus d’aquests arbres, i veritablement són cars, poden arribar a 20 Euros, tota una fortuna per els vietnamites, però per aquests díes no se sap com, però ténen tots un ‘raconet’ per poder tenir-lo a casa.

I sobretot les llegendes, els contes. Tot té un significat.

Després de copsar la importància de celebrar el Têt, i ara entro en el tema ‘guerra’ que voldria obviar; els americans mai es van imaginar que els vietnamites començaríen un àtac total a totes les bases americanes durant aquests tres díes del Têt, i va ser el punt d’inflexió fins arribar a la derrota i expulsió de l’invasor del país.

Chúc mùng nam mói – Feliç Any Nou.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.