Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Têt – Tercer dia

Si es considera el Têt com una simple festa d’Any Nou dels occidentals, està molt equivocat i malhauradament tenim poquíssims coneixements d’aquest esdevinement, jo la primera. Els vietnamites no accepten encara, sempre hi han excepcions, les festes consumistes dels occidentals, i no crec que les acceptin mai. La seva festa té un caràcter humanístic, espiritual i de concòrdia molt elevat. És un festival tant i tant popular que fins i tot el Vietnam News que és una de les meves fonts d’informació, ens comunica que està tancat durant els tres díes del têt i et desitja tot el millor. Però no s’acaba aquí ….. després arriben els festivals de primavera arreu del país.
Tenim el Têt Cà – any nou; têt del 3r de la tercera lluna; Têt del 5è dia de la cinquena lluna; Têt del 15è dia de la 7a lluna ( similar els nostres Tots Sants), Têt del 15è dia de la 8a lluna ( festa dels nens ). En aquesta última vaig ser-hi testimoni i era increïble els festivals organitzats única i exclusivament per els nens, a pobles, ciutats, llogarets. La primavera és un bon moment per visitar aquest país i ser-hi present en les festes populars.

Qualsevol fet o acte durant els tres díes del Têt és molt important, ja que dóna unes perspectives de futur importants; així la primera sembra; la primera escriptura d’un nen; el prometatge d’un fill o filla.

Al carrer es poden veure magnífics castells de focs articials;
partides d’escacs representades per nois i noies; representacions de les titelles dins l’aigua ( únic en el món ), teatre, lectures, desfilades.

Hi ha també la tradició dels desitjos escrits i tota la familia penja un paper de color vermell ( ha de ser obligatòriament d’aquest color) escrit a mà amb els seus desitjos particulars per cadascún de casa seva. Avui és difícil trobar persones que escriguin en un caligrafia meravellosa aquests desitjos. És un ofici que s’ha anat perdent, però que continúa dins a casa.
Fins i tot en el Vietnam News, tancat aquests díes, puc veure el targetó vermell desitjant als lectors tot el millor per aquest nou any !

Finalment una curiositat; a Viêt Nam l´últim dia del Têt es canta la cançó ‘ L’hora dels adeus’ ….. El moviment escolta a Viêt Nam va ser important durant la colonització francesa. Després de 1945 líders del moviment escolta van ser personatges clau dins la resistència:
Hoàng Dao Thúy – Coronel, Cap de comunicació de l’exèrcit
Cao Vân Khánh – General.
Ta Quang Bû’u – Vice ministre de Defensa.
Nguyên Lân – Pedagog i lexicògraf.

La fotografia correspón a la Pagoda Dau – no gaire lluny de Há Nôi. Si no t’hi porten, impossible de veure-la. Al costat mateix d’una carretera amb un moviment de gent, bicicletes, motos, búfals, terrible.
És una de les més antigues i està en fase de restauració, però es pot visitar. Una monja budista t’obre la porta i pots fer la visita tranquil.lament.
Aquestes escultures de fusta són de monjos que van ser importants al llarg dels secles.

Acabem doncs el tema Têt, una festa molt vietnamita, que es va introduïr al país per els xinesos, però ells l’han adaptat a la seva cultura i manera de ser.


  1. Quina sensibilitat i visió de futur voler celebrar la primera escriptura d’un nin…i vestir els desitjos de color vermell….i fer titelles dins l’aigua. Gràcies per contar-mos tot això en aquesta teva crònica viva i sensible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.