Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Têt – Any Nou a Viêt Nam

Ara mateix, avui, m’agradaria ser a Viêt Nam. Ja han començat a preparar l’any nou, el Têt, fa més d’una setmana i l’activitat al país és frenètica. Milers i milers de vietnamites arreu del món preparen ja el seu viatge per ser amb els seus familiars i celebrar aquesta festa tant i tant important.
Els díes 17 i 18 de febrer són els díes de reunions familiars, i tot tipus de festivals al carrer.
Però abans ja han començat els preparatius.
Dels dotze animals del zodiac el que representarà aquest nou any 2007 serà el ‘hoi’ ( porc ).

Tot comença set díes abans del 17 de febrer 2007. El Tao Quan – els tres esperits de la llar que es troben a totes les cuines de les cases – marxen a l’infinit i a cercar l’emperador de jade per donar les explicacions i informar de tot el que ha passat l’any anterior. Els tres esperits anomenats Tao Quan acostumen a viatjar amb una menja especial; peix de riu – la carpa -. Tothom a casa ténen menjar suficient per aquest viatge i la carpa és el centre d’aquest festí. Tots pensant que els tres esperits amb el menjar que han trobat a casa seva, tornaran contents i amb bones notícies.

També en aquests díes visiten les tombes dels seus familiars perque siguin presents a casa novament per celebrar aquest nou any.

En un post ja vaig dir que a Viêt Nam no és el país de les pagodes, temples o monuments a visitar, però de contes, llegendes, representació d’escenes i cerimònies, n’és plè.
I el més curiós és que encara que tot va canviant i la gent jove té mitjans per veure el que passa al món, i sobretot els vietnamites que viuen en altres països, aquests costums no s’han perdut.

En la fotografia es pot veure com una família comparteix el menjar preparat amb els seus familiars en un temple, a Hoa Lu, en un paisatge paradisíac anomenat Tam Coc.
Dins el temple es poden veure tots els queviures de la fotografia que abans han ofert als altars.

Seguiré en els propers díes escrivint sobre el Têt. Una mica complicat, però intentaré fer-ho d’una manera senzilla i entendedora per nosaltres els occidentals, i que
de vegades n’hauríem de treure lliçons per viure una mica més en pau.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.