Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Serà lliure demà Aung San Suu Kyi ?

Fons ‘no oficials’ de dins el govern així ho han manifestat: Les autoritats la deixaran en llibertat, segur, com està previst.
Milions de seguidors així ho desitgen i ho esperen. Podeu veure en la fotografia com membres del desapregut partit NLD, però encara viu molt viu entre la gent, netegen el petit despatx perque ella pugui seure com abans i continuar amb la seva lluita.

Ara fa dos dies van denegar el seu recurs perque l’últim judici contra ella fos cancel.lat, sí aquell judici que es van inventar per ‘culpa’ d’un nedador curiós que va arribar a casa seva (sempre està vigilat aquest llac, jo mateixa en fer una fotografia va venir immediatament una persona per informar-me que no en podia fer ….) i per aquest fet, la van jutjar i van allargar el seu empresonament fins el dia 13 de novembre 2010.
Havia de ser posada en llibertat el 6 de maig, i és clar, abans de les eleccions era perillós
.
El seu alliberament de ben segur serà rebut amb esperança i expectació. Serà veritat? El general Than Shwe té la última paraula. Ell sap que les presions són fortíssimes, però també sap que la participació en aquestes eleccions podrides del tot ha estat baixa, i a la frontera els enfrontaments del seu exèrcit amb les ètnies continúen. Ella és una líder estimada per tothom, i quan escric tothom, em refereixo a totes les ètnies que viuen plegades en aquest país.

Crec sincerament que la Junta Militar encara li té por, i també perque no dir-ho, els països que des de fa anys i panys col.laboren amb els dictadors militars. Però, per què la Junta Militar alliberarà ara, després de les eleccions, Aung San Suu Kyi ?

 

Moltes coses …. ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) en la seva última reunió, va fer constar que tots esperen que el procés democràtic s’acceleri, i la reconciliació sigui un fet.

La USDP, partit dels militars, es vanagloria d’haver tret més del 80% dels vots (improbable i a més de forma irregular).

Xina manifesta que aplaudeix de com aquesta Junta està portant la llibertat i transformació del règim, però que sap que això no es fa d’un dia per l’altre.

Els partits de l’oposició es queixen de les irregularitats viscudes en aquestes eleccions, sobretot del vot per anticipat.

El partit de Suu Kyi, la NLD, i ella mateixa, volen denunciar el frau i fer el recompte.

Els exèrcits guerrillers de les diferents ètnies estàn expectants a veure què ferà Suu Kyi, però tenen la seguretat i la fe de que només ella pot arribar a la reconciliació i a la democràcia. Saben que ella vol donar tot el seu suport a un nou acord com el que va signar el seu pare a Panglong l’any 1948, on totes les ètnies hi eren presents, per atorgar llibertats als diferents estats del país, Shan, Mon, Karen, Kayan, Arakan.

Després de més de 15 anys empresonada dins a casa seva, com veurà Suu Kyi el seu país, la seva gent ? Una nova generació de comandaments militars l’esperen i no serà gens fàcil per a ella mantenir converses amb ells. El pare de Suu Kyi va ser el fundador de l’exèrcit independent de Birmània i ella sempre ha volgut dialogar amb ells; formen part del poble.

Com posarà a prova el seu potencial politic, que encara té, segur, i el seu lideratge davant aquesta nova situació ? O ens trobarem novament en un cercle viciós ?
En llibertat durant un temps, empresonada novament per haver estat una transgressora envers les lleis actuals … no ho sé.

Demà dissabte o avui sabrem més coses. De moment la situació a les fronteres encara és preocupant; els enfrontaments continúen. Però m’agradaria fer esment que els soldats de la guerrilla DKBA abans dels enfrontaments amb l’exèrcit de la Junta Militar, fan marxar els civils fora de la ciutat. Ells no han de prendre part en aquestes lluites i no volen veure morir a la gent del poble. La guerra és entre els exèrcits.
A Myawaddy molts edificis han estat cremats i alguns hotels també, i les baixes, es creu que unes 35 persones, tots són soldats, excepte un civil. 

Avui fa 15 anys i 117 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.