Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Saing Waing – Orquestra tradicional Birmana

Aquest instrument que podem veure, anomenat ‘pat waing’, està format per 21 timbals petits i com podeu escoltar, amb escala musical. El senyor Ta Bon, saing saya (mestre) és un music extraordinari. He anat cercant més informacions referides a la música tradicional birmana i l’orquestra tradicional anomenada ‘Saing Waing’. Precisament un del musics joves més interessants del nostre país, en Guillamino, en el seu últim disc ‘ Les minves de gener’ (molt recomanable)en algunes de les cançons, s’ha inspirat en aquesta música, amb un resultat magnífic. 

No sóc una entesa en instruments musicals, com l’amic blocaire   http://blocs.mesvilaweb.cat/laxabeba, però sí que m’agrada moltíssim la música i crec que la de Birmània, novament, és la gran desconeguda. Ja em rectificarà si escric algún barbarisme musical …
La Burmese Ensemble està integrada per 7  o 10 musics, i majoritàriament els instruments són de percusió, de vent i corda. Ja durant el secle XVIII, Po Sein, va dissenyar el ‘pat weing’, aquest conjunt de 21 timbals d’on el mestre -saing saya- sap treure tots els sons possibles. Certament la música és aspre, més aviat dura, repetitiva i potser amb sons estranys, com cascavells i l’escala musical probablement no és tant atemperada com la nostra música occidental, encara que la seva escala diatònica té set notes i em sembla que també utilitzen una octava. Això ja no ho sé de cert. Aquests són alguns dels instruments de l’orquestra :

Palwe: flauta de bambú.
Hne: Oboé, similar al ‘shanai’ hindú.
Pattala: Una mena de xilòfon.
Patma: Timbal baix.
Yagwin: Címbals o platerets
Michaung: Llaüt en forma de cocodril.
Saung Kauk: Arpa de 13 cordes en forma de barco.
Kyay-naung: Cercle format per diferents gongs.
També, de vegades i sorprenentment,  hi han violins de tres cordes, de la cultura Mon, i que molt bé podríen ser precursors dels violins occidentals.
Podeu veure algunes fotografíes dels instruments en l’arxiu, i demano disculpes als entesos per qualsevol errada o traducció incorrecte d’aquest apunt.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.