Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Riu Mekong : Lo riu és vida i el perill es va apropant

Publicat el 7 d'abril de 2010 per rginer

Llegeixo amb preocupació com aquest immens riu, màgic, majestuós, li manca aigua.
Xina està construint la presa més gran del món, 300 metres, i ha d’entrar en funcionament l’any 2012. Experts creuen que aquesta construcció vulnera els drets ambientals i fa que el Mekong, riu avall, rebi moltíssima menys aigua i més de 65.000.000 mil.lions de persones estaràn afectades: el sud de la Xina, Yunnan, Laos, Cambodia, Tailàndia, Vietnam.
Ja fa uns anys es va constituïr la ‘Mekong River Commission’ (MRC) éssent membres els països que reben les aigües del riu Mekong, Tailàndia, Laos, Cambodia i Vietnam. Xina, com a país de riu amunt i també Birmània, no hi participen en aquest grup. La MRC té sentit, quan es va conèixer la construcció d’aquesta presa riu amunt.
Altres experts, i per suposat Xina, afirmen que la baixada d’aigua del riu és per la greu sequera que pateixen, la pitjor des de fa més de cent anys. I és cert que les pluges han estat minses.
Però la MCR no ho veu clar. Ara bé, alguna cosa ha de ser veritat pel que fa a la presa que construeix la Xina, ja que per primera vegada, aquest país ha participat en una reunió amb la MRC, i està ‘disposada’ a col.laborar i a donar tot tipus d’ajuts, informacions, per apaivagar el problema.
Un gest insòlit i mai vist fins ara per part de les autoritats xineses !!
Xina no té la confiança dels seus veïns, i vol de totes totes tenir bones relacions amb aquests països. Les construccions de preses riu amunt del Mekong poden ser causa gravíssima per aquest països riu avall, la pobresa, la fam, la sequera, emigracions.

Com sempre, els birmans, amb el seu sentit de l’humor, publiquen aquest acudit, molt explicatiu. I una servidora he estat fent un nou muntatge de video a partir de les fotografíes del meu arxiu. Veure el video -llegir més

Volía donar una impresió ‘màgica’ del riu Mekong. A Laos i a Viêt Nam és veritablement un riu que dóna vida a mil.lions de persones; és la seva cultura, la seva història; un riu fronterer tan i tan important per el regne de Siam (Tailàndia), una manera de viure a Laos i al delta a Viêt Nam.
Aquestes imatges plàcides, tranquil.les, i amb la força dels ràpids quan entra a Cambodia, han de desaparèixer ?? La vegetació, el motiu d’existència dels pobles, han de desaparèixer ?
Xina creu, que ha de parlar-ne amb els seus veïns i donar confiança. I la seva assistència a la reunió del MRC ha estat tota una sorpresa.

Aques és el video; espero que us agradi. 4.180 kms, el 10è riu més llarg del món; imatges, totes, del sud de Laos; font de riqueses, de vida, de cultura … és senzillament .. el riu Mekong.

Laos: Magical Mekong from Roser Giner Bruñó on Vimeo.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.