Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Rakhine – Mrauk U / Oest de Birmània

Un viatger va arribar a Birmània ja fa uns deu anys i en visitar Mrauk U, antic regne dels Rakhine, es va trobar amb aquest panorama, aquests colors, aquesta pau, aquest silenci amb un cert misticisme. Explica que aquesta imatge no la oblidarà mai.
Avui, per arribar a Mrauk U s’ha de viatjar en un petit vaixell des de la ciutat de Sittwe ( al sudoest, a la costa del golf de Bengala ), envoltada de soldats, ja que la seva Universitat és el focus de revoltes dels estudiants i als temples i monestirs hi  viuen monjos ‘perillosos, disposats a trencar la pau i la convivència’.
És un país bellíssim, maltractat per la crueltat des de fa dècades d’un règim militar genocida; no em cansaré de denunciar-ho.
L’antic regne de Rakhine és un dels llocs més misteriosos i desconeguts, avui, de Birmània. Però durant els secles XV, XVI i XVII els seus ports eren centres comercials de primer ordre on arribàven vaixells de l’Àrabia, del centre d’Àsia, de Dinamarca, dels Països Baixos, de Portugal. L’ètnia Rakhine són actualment birmans amb sang hindú, però en aquest regne es van establir pobles tibetans i birmans. Ténen Bangla Desh com a país fronterer. Però és Mrauk U el regne poderós d’aquestes terres. Avui un petit poblet de 20.000 habitants, sense electricitat, ni aigua, ni carrers i sempre esperant les temudes inundacions.
La primera feina en sortir el sol és encendre el foc per escalfar les cases. Les fotografíes a la sortida del sol ténen aquest aire místic del fum, la boira, la primera llum del dia.

Durant el secle XVII, holandesos, portuguesos i espanyols arribàven fins a Mrauk U, desde la Ciutat de Sittwe, el port més important. El transport es feia amb elefants. Un comerciant neerlandés va descriure Mrauk U com la ciutat més rica de tot Àsia, comparable a Amsterdam o Londres. Encara es poden veure els vestigis d’un antic barri europeu. La ciutat envoltada de canals i el riu Kaladan és avui una ombra del que va ser, però ha quedat aquest lloc que podeu veure en la fotografia on es poden visitar els antics temples i palaus dels secles XV, XVI i XVII; molts d’ells en un estat ruinós, però a diferència de Bagan on els edificis es poden veure per tot un terreny plà, immens, obert, a Mrauk U són entre pujols, petites valls i comunicats per rierols i rius.
Per visitar aquest indret únic i misteriós es necessiten com a mínim quatre díes sortint de Rangoon. Dos díes de viatge i dos díes d’estada.
Un punt i apart, molt important per els birmans. Durant el secle I, es va esculpir una figura de Buda, encara que molts historiadors la daten del secle VI A.C., utilitzant el mismíssim Buda Gautama com a model ! Aquesta escultura va ser molt venerada al regne de Mrauk U i en la seva decadència, l’any 1748 va ser trasl.ladada a Mandalay, on avui, tothom pot venerar-la. En l’arxiu podeu veure una fotografia. Està esculpida totalment en or.

  1. El pailebot ‘Cap Falcó’ és amarrat a Sittwe per fer provisions, després d’un llarg viatge. Tu i jo fem part de la tripulació. Aquest viatge és un xàrter d’antropòlegs i d’altres científics finançat per les constructores i els hotelers mallorquins que havien col·locat els diners que defraudaven en paradissos fiscals inaccessibles, però en un moment donat varen decidir de salvar la seva ànima i, en principi, ells havien proposat al confés de pelegrinar a Jerusalem, però el confés els va dir que res de pelegrinar ni de fer més cine, sinó afluixar pistrincs més que depressa. I res de posar-ho a la bacina o de dur gonelletes a la marededéu o fer passos de Setmana Santa o rogatives o dois d’aquests, que això és el que sempre han fet i mira de què ha servit. L’església ja té, no necessita res més, de moment. Així és que els han obligats a donar una part dels doblers negres a sor Teresa Cànaves perquè pugui seguir fent a Ruanda, amb més mitjans, allò que hi ha estat fent a precari durant dècades; els han obligats a donar-ne una part als de Can Gazà. Una altra part, l’han haguda de destinar a la investigació científica i una altra part a la cultura. Tu i jo hem estat beneficiades per la partida destinada a cultura. Tu, ets la fotògrafa de l’expedició del ‘Cap Falcó’, a més de la guia i organitzadora d’excursions. I jo hi he trobat feina de cuinera i estic més xalesta que un gínjol. Tu ja saps que anar de cuinera amb un vaixell és el somni de la meva vida. Però no petits xàrters amb iots que lloguen clubs de futbol per passejar futbolistes de Mallorca a Eivissa, no: jo volia anar enfora. En haver fet provisions posarem rumb a Mrauk U. De soldat que ens vigili encara és l’hora de veure’n cap. Tu, n’has vists?

  2. Crec haver complert amb les teues indicacions d’ahir. Malgrat creure-hi, més, en d’altres coses que m’indicava la protagonista.

    Un beset i bon viatge

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.