Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Rainforest – Bosc tropical

Publicat el 8 de febrer de 2008 per rginer

He fet una aturada en el meu viatge per Queensland, Austràlia, i la meva imaginació m’ha portat a Viêt Nam per celebrar el Têt – Any Nou Lunar – , a la meva manera. Continuem doncs viatjant per aquest continent tant llunyà: de les meravelles de la Barrera del Corall vaig entrar en diferents boscos tropicals no gaire lluny de Cairns.

El més famós, el més impresionant, el més valuós, és el bosc de Daintree, a més de 200 kms al nord de Cairns. Les distàncies i el temps manen a Austràlia i no va haver-hi més opció que visitar dos boscos ‘ Wooronooran Park’ i ‘ The Boulders’, al sud de Cairns, no més de cent kms.
Abans d’arribar-hi vam atravessar kilòmetres i kilòmetres de camps de canya de sucre i plataners, els veritables depredadors dels boscos. Al fons ja es veien les muntanyes i el Wooronooran Park.
El nostre guía era català, un xicot jove i em va explicar que a Cairns hi vivíen uns tres o quatre  catalans més. Li agradava la vida tranquil.la, comfortable de Cairns, encara que la calor de vegades era insoportable.

”””””’Però en aquest indret de Queensland tens dues opcions per refrescar-te, el mar o les piscines naturals dels rius dels boscos. Recordeu de mirar sempre que no hi hagi cap senyal de ‘prohibit banyar-se – cocodrils’ ……. ( a la platja o al bosc ).

Vam començar a caminar per el bosc i ho vaig agraïr. Mentre el grup de turistes anava marxant, jo em quedava al darrera fixant-me en tots els arbres, flors, plantes que veia al meu costat. El soroll de l’aigua del riu i les cascades, en mig del silenci i els cants de diferents ocells, van aconseguir que em quedés sentada sota un arbre, sense fer res, pensant. 

Aquests boscos fan reflexionar de com era la terra , quan el món era una massa uniforme, tota coberta de boscos i et preguntes  com és possible que aquest continent al separar-se, aquests boscos van continuar vivint fins avui sense patir les conseqüències dels canvis del clima i orientació, com va succeir en altres continents i terres del món.

M’han explicat que existeixen plantes, famílies completes, que només pots veure en els ‘rainforests’ d’aquest continent. L’any 1972 van començar a comprendre la importància  d’aquesta vegetació tant valuosa, quan misteriosament, el bestiar moria quan pasturava al sotabosc, on anys abans havíen fet les desforestacions per plantar-hi canya de sucre.. Després d’investigar  les morts del bestiar, va resultar que menjàven la llavor d’un arbre anomenat ‘ idiospermum australiense’, molt verinós. Va ser una troballa del tot inesperada, ja que aquest arbre’ Idiospermum’ es creia desaparegut de la terra cent milions d’anys abans !!!! Sobretot a Daintree, com també en els altres boscos de la mateixa zona de Queensland, la major part dels arbres i plantes en flor pertanyen als angiospermes que són la font de molts aliments en que tant els mamífers com l’ésser humà basen la seva subsistència.  Ni sóc botànica, ni biòloga, però estic segura que per els estudiosos aquests boscos han de ser un veritable tresor de saviesa on ténen encara molt per descobrir.

En els viatges i visites organitzades, com és habitual, el Govern de Queensland et recomana de no sortir dels camins assenyalats i si fas la visita individualment i vols recórrer els boscos has de demanar autorització i informar-te dels itineraris recomenats i sempre estar en contacte amb els guardes forestals.

En aquests boscos trobem un animal, novament, estrany per a nosaltres; el casuari o cassowary. És com un estrús, però té com un ganivet molt afilat al cap i les grapes són afilades i perilloses. No n’hi han gaires, però novament s’ha de fer cas del rètols; poden ser molt perillosos, corren molt i amb les grapes i  la còrnia del cap, poden obrir un cos humà en canal !
També es poden trobar cangurs que viuen amagats als arbres.

Penjo la fotografia del bosc que vaig veure; l’aigua, el color verd, tot el bosc …. un paradís on la natura és el totpoderós i mana.

”””””


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.