Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Quatre díes a Mallorca: S’Amarador i sa Font de n’Alis

Octubre de 1986. El meu primer viatge a Mallorca. En S. com molt joves del Principat va fer el servei militar a Son Dureta i coneixia bé l’illa. Un bany, una cala, un lloc, que mai oblidaré. En G., petit, tots tres, nedant en unes aigües d’un intens blau turquesa que contrastava amb el blanc de la sorra i de les roques dels penyasegats. Cap agressió urbanística. Una caseta de dues plantes que alberga dos escars i també dos habitatges en un primer pis, de pedra, perfectament integrada en el paisatge.
Em va impactar, sense cap mena de dubte. Ni tan sols sabíem el nom. Sí que erem a les Cales de Llevant i al terme municipal de Santanyí. 

Juliol de 2011. Una curta estada a Mallorca. Na M.V. i en J. intueixen quina és la cala, el lloc, que em va impactar. Per una carretera que surt del nucli urbà de Santanyí (no puc deixar de recordar a en Blai Bonet) ens porta al Parc Natural de Mondragó. Fou declarat Parc l’any 1992 després de les moltíssimes manifestacions de la gent del poble, per exigir que la zona no fos malmesa, no fos agredida per la eufòria turística i urbanística i ho van aconseguir.  Bravo !!  És el segon espai natural protegit de les Balears de 785 hectàrees. 

Caminem entre el bosc de pins i sí, era el lloc, era la cala.
Ara conec el seu nom: S’Amarador, i es conserva com un reducte excepcional, quan no hauria de ser una excepció. Exactament igual que com la vaig viure l’any 1986. Un redol que s’ha escapolit del model lliure de la invasió urbanística. Una mica de melanconia sí que et desperta, pensant com era l’illa no gaires anys enrere …… 

L’estany de S’Amarador està tot just a tocar de la platja. La natura és preciosa, joncs, canyissos, tamarell, lliris de mar, card marí. Aquesta zona humida és molt important i encara es poden veure terres de cultiu de cereals, figueres, ametllers i garrofers. 

En aquest paisatge ens trobem diferents construccions de barraques de pedra en sec on guardar els animals, i també on passar la nit.

Hi ha un parking al costat mateix d’una barraca de cucurull anomenada Ca na Muda, de planta quadrada amb coberta de pedra de forma cònica que tenien una part destinada al bestiar i una altra a dormitori i al costat una casa de roter, destinada al bestiar.
Baixem per un camí principal en direcció a la platja, després de passar una barrera que impedeix el pas al trànsit rodat. Tot seguit s’entreveu el blau turquesa entre el color verd dels pins.

Aquest ha estat el primer bany d’enguany i les emocions van ser d’alt nivell. Les aigües són encara d’un blau turquesa intens, la sorra blanca, els pins i la vegetació a la mateixa platja. A la dreta un camí vora la mar arriba fins a la Punta de Ses Gavotes, i a l’esquerra fins sa Font de n’Alis, una cala més petita, preciosa, i ara anomenada Cala Mondragó. En aquests camins encara es poden veure obertures artificials a les roques, restes d’un secret de contraban.
L’estany de les Fonts de n’Alís és també una zona humida. Petita, però crec que són escasses al litoral de l’illa. 
Un petit restaurant a raser, allunyat de la platja, ofereix un molt bon menjar.
Va ser un recés d’aquest dia inoblidable. Un dia molt bò de platja, una mica ennuvolat, no gaire sol, tranquil, compartint.

En Antoni M. Alcover va recollir una rondaia mallorquina i en aquestes Cales de Llevant de ben segur que la cantàven:

La sirena de la mar

La sirena de la mar,
en tenir fortuna, canta,
perquè diu que la bonança
no estarà molt a tornar.

Fotografíes:
S’Amarador.
A l’arxiu: sa Font de N’Alis, Ca na Muda, coberta de pedra cònica, S’Amarador


  1. és preciós, el bosc, l’amarador de les barques, la petita cala més amagada encara – el caló d’en Borgit i la força d’un poble que es va fer fort i va aconseguir protegir-ho. Nosaltres hi érem. Si cal hi tornarem a ser. Per cert uns dies magnífics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.