Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

PHO – Viêt Nam en un tassó

Publicat el 2 de gener de 2007 per rginer
Un plat, senzill. Una contribució per fer feliços als éssers humans. Més que un menjar, quasi una adicció.
Imprescindible en la dieta dels vietnamites, i quan viatges per aquest país. Un descobriment.

‘El segon dia de la meva estada a Há Nôi, ja vaig menjar Pho per esmorzar, tot just a les 7 del matí. Amb la persona que em va acompanyar, li vaig expressar el meu descobriment i el tast d’aquesta sopa tant deliciosa i senzilla. Em va respondre: ‘ La descoberta d’una estrella al firmament, no et ferà més feliç com descobrir un nou menjar’. I té raó.

A casa, a Barcelona, ja forma part de la meva dieta i en menjo molt sovint. Pho – pronunciat ‘fer’ amb una ‘e’ tancada.
Es menja majoritàriament al Nord, a Há Nôi sobretot, però avui ja es pot trobar arreu del país i a tots els restaurants de cuina vietnamita del món.

Et serveixen un bol o un tassó gran amb pasta d’arròs, fideus o tallarines i seguidament t’hi posen el brou molt calent juntament amb trocets de carn de bou o pollastre, que han d’haver estat bullits juntament amb el brou.
Seguidament tens davant teu una fila de platets amb diferents ingredients i condiments, al gust. Cebetes tendres amb les fulles verdes, imprescindibles. Suc de llima, o una mica de vinagre. L’ingredient per excel.lència de la cuina vietnamita, el ‘nuoc mam’, condiment de peix fermentat. Un trocet de chile dolç, una mica de canyella o anís estrellat. Fulles fresques de menta, de cilantre, de julivert, de ciboulette. Tot cru, però dins el tassó. Fins i tot hi ha qui posen cacauets torrats – jo per exemple.

Hi ha noms diferents per el Pho : Pho Bo ( amb carn de bou ), Pho Núoc ( brou i pasta ), Pho Sáo ( amb carn fregida ).

Com ja he esmentat en els meus escrits anteriors, quan visites la ciutat, sempre tens un raconet en qualsevol dels carrers, on et serveixen un Pho deliciós per agafar forces i continuar amb les descobertes. A més en aquests àpats al carrer, sempre trobes algú per petar la xerrada.

És molt difícil poder trobar el punt exacte de gust i sabors com ho has menjat a Há Nôi, però aquí tenim bastants ingredients per fer un bon brou, menta amb molt de flaire,
llimes, cilantre, cebetes i fins i tot en els establiments de menjars asiàtics podem trobar el condiment de peix, bastant similar. Jo vaig tenir la sort de poder comprar una botella de nuoc mam abans de les restriccions de les autoritats de no dur liquids als avions.

A Viêt Nam tot és equilibri, fins i tot el Pho. És delicat; picant però a la vegada dolç. Tot està proporcionat. Comença a menjar els fideos o tallarines amb els bastonets. Seguidament amb la cullera comença a tastar el brou. Novament amb els bastonets segueix amb la pasta, però amb la cullera comença ja a tastar una fulla de menta i un trocet de carn i així vas continuant amb tots els ingredients.
És barat, t’omple i és deliciós. Tens proteines, hidrats de carboni, líquid, necessari en un país tropical. Resumint, qui pensa en un fast food ?????


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.